Klart: Äldreboendet renoveras för miljonbelopp

Att badrummen på Stångågården i Horn inte uppfyller Arbetsmiljöverkets (AV) krav har varit ett problem länge. Nu är lösningen, och dess finansiering, klubbad och klar.

Nu är det klart. Badrummen på Stångågården kommer att renoveras under 2021 för att möta Arbetsmiljöverkets krav på arbetsmiljön.

Nu är det klart. Badrummen på Stångågården kommer att renoveras under 2021 för att möta Arbetsmiljöverkets krav på arbetsmiljön.

Foto: Dennis Petersson

Horn2021-02-25 17:00

Under slutet av 2020 genomförde Kinda kommun en provrenovering på äldreboendet av ett badrum, för att kunna landa i ett upplägg och en planlösning som åtgärdar den problematik som AV identifierat. Nu har samhällsbyggnadsnämnden (SBN), som ansvarar för alla kommunala fastigheter, gett klartecken för att ytterligare 18 badrum byggs om. Uppskattningsvis kommer investeringen att landa på cirka tre miljoner kronor.

– Det är vi som har ansvaret och genomför åtgärden, men vi kommer att göra det i tät dialog med vård- och omsorgsförvaltningen. Från vår sida är det här inget dramatiskt, det är självklart att vi ska renovera badrummen så att de uppfyller kraven, konstaterar SBN-ordföranden Mikael Österling (L).

undefined
18 brukare bor på Stångågården, men det finns totalt 24 rum. På så sätt ska renoveringen kunna genomföras successivt menare äldreomsorgens chef Eva Hulth.

I och med beslutet är det i princip fritt fram att inleda projektet – men det är, enligt äldreomsorgens chef Eva Hulth, inte riktigt så enkelt. AV:s krav är att arbetsmiljön ska vara åtgärdad första kvartalet 2021.

– Vi har ett par justeringar som vi vill göra i vårt "provbadrum", och så vill vi föra en dialog med AV, innan vi trycker på knappen. Sedan har vi ännu inte gjort någon planering för hur det hela ska gå till. Det finns ju brukare på boendet som tillfälligt måste flytta ut från sina lägenheter, förklarar hon.

– Vi hoppas såklart att komma igång så snabbt som möjligt men det måste ske med hänsyn till de boende på enheten. Vi har 18 brukare och totalt 24 rum så vi har rum att röra oss med.

Karta: Stångågården, Horn
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!