Klart: Gympasalen blir kvar – men kommunen vill sälja

Nej, gymnastiksalen i Björkfors löper i dag ingen risk att rivas men kommunen ska ge sig på en försäljning. Det står klart efter ett oenigt beslut i samhällsbyggnadsnämnden (SBN).

Samhällsbyggnadsnämnden, med Mikael Österling (L), Gösta Gustavsson (M) och Hans Måhagen (S), valde att gå vidare med en försäljning av gymnastiksalen i Björkfors.

Samhällsbyggnadsnämnden, med Mikael Österling (L), Gösta Gustavsson (M) och Hans Måhagen (S), valde att gå vidare med en försäljning av gymnastiksalen i Björkfors.

Foto: Dennis Petersson

Rimforsa2021-02-24 15:00

I början av veckan kunde vi rapportera att samhällsbyggnadsförvaltningen i Kinda föreslog en besparingsåtgärd, på 170 000 kronor, som innebar en försäljning av gymnastiksalen i Björkfors. I det fall kommunen inte lyckades hitta en köpare skulle byggnaden istället rivas. Oppeby-Björkfors bygderåd var snabba med att protestera mot förslaget. När SBN sedan samlades för att ta ställning var det en majoritet av ledamöterna som ville stryka skrivelsen om rivning.

– Det var Landsbygdspartiets representant som la förslaget och vi, tillsammans med Miljöpartiet och Sverigedemokraterna, var av samma uppfattning. Vi tycker att det är rimligt att dela upp beslutsgången i två steg, att vi i första hand undersöker om det går att sälja. Sedan har vi ju egentligen inte tagit ställning till vad som händer om byggnaden inte blir såld, förklarar socialdemokraten och SBN:s vice ordförande Hans Måhagen.

undefined
Oppeby-Björkfors bygderåd, med Siewert Jonsson och Lars Schedenborg, var snabba med att protestera mot förslaget och är inte positiva till en försäljning.

Enligt samhällsbyggnadschefen Karolina Hedlund går förvaltningen omgående vidare med försäljningsarbetet.

– Politiken satte ingen exakt tidsram för när försäljningen ska vara klar men vi vill såklart få till den så snabbt som möjligt så att den ger den besparingseffekt som vi planerar för. Samtidigt var det här förslaget redan klart i november från vår sida men den politiska processen har dragit ut på tiden, förklarar hon och avslutar:

– Då får nämnden ha en förståelse för att det här kommer att påverka budgeten för 2021.

Karta: Björkfors, Kinda
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!