Partiets förslag leder till handling: "Vi är glada"

Kristdemokraterna föreslog en inventering av tomma hus i Kinda – och fick till ett initiativ. "Vi kommer att bjuda in bygderåd och grupper till möte", berättar Christer Segerstéen (M).

Kinda kommun kommer att, med hjälp av bygderåd och bygdegrupper, försöka att inventera hus där ingen bor. Detta efter en motion från Kristdemokraterna.

Kinda kommun kommer att, med hjälp av bygderåd och bygdegrupper, försöka att inventera hus där ingen bor. Detta efter en motion från Kristdemokraterna.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-10-23 09:00

Som Kindas kommunalråd, och en av ledamöterna i kommunfullmäktige (kf), var han i måndags med och fattade beslut om den föreslagna inventeringen. I en motion, inlämnad i våras, föreslog oppositionens Lena Käcker Johansson (KD) att kommunen skulle inventera alla tomma hus inom kommunens gränser. Ett projekt som en rad kommuner i landet redan har genomfört i syfte att öka möjligheterna för inflyttning. Motionen avslogs av kf, men leder ändå till handling.

– I slutet av november eller i början av december kommer vi att bjuda in bygderåd och bygdegrupper för att diskutera en sån här inventering. Det är de här grupperna som är verksamma ute i bygderna, har bäst kontakter och en god bild av hur verkligheten ser ut. Sedan är tanken att de ska avrapportera till oss, förklarar Segerstéen.

undefined
Lena Käcker-Johansson (KD), som skrev motionen, ville egentligen se ett större projekt likt det som genomförts i Motala och flera andra kommuner. "Vi tycker att agerandet är lite passivt", konstaterar hon.

Lena Käcker Johansson, som föreslog inventeringen, är glad över att det åtminstone görs vissa åtgärder och ser sin motion som besvarad snarare än avslagen. Hon anser dock att kommunen borde ta ett större ansvar i projektet.

– Vi är glada över att något händer men tycker samtidigt att agerandet är passivt. Jag har, sedan jag la motionen, blivit kontaktad av flera fastighetsägare som är intresserade av projektet. Jag tror att det finns många tomma hus i Kinda och att en inventering skulle ha en positiv effekt för hela kommunen, konstaterar hon.

Anledningen till att hennes motion avslogs är framförallt resursbrist inom samhällsbyggnadsförvaltningen.

– Det tyder på att kommunen saknar beredskap och resurser i att hantera, inte bara det här, utan flera viktiga ärenden. Jag hoppas att man tänker göra något åt bristerna som framkommit, säger Käcker Johansson.

undefined
Kommunalrådet Christer Segerstéen (M) och den styrande koalitionen, med stöd av Sverigedemokraterna, avslog KD:s förslag men kommer ändå att agera för att få till en inventering.

Segerstéen är, till skillnad från Käcker Johansson, tveksam till mängden tomma hus i Kinda.

– Motala, som har gjort en inventering och fann en hel del hus, har en stor landsbygd norrut. Vi har en mer levande bygd och jag tror inte att det finns så vansinnigt många tomma hus, menar han.

Tror du att bygderåden är beredda att lägga ned det arbete som krävs?

– Det får vi väl se. Nu har de en god kunskap om läget redan från början och vi anser att det är bättre att gå den här vägen än att kommunen självt lägger resurser på det, svarar Segerstéen och fortsätter:

– Vad nästa steg blir i processen återkommer vi till när vi ser vad rådens och gruppernas inventering ger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!