Lägenhetsbygget är i farozonen: "Det är en dålig affär"

Styrelsen i Stiftelsen Kindahus är oenig kring lägenhetsbyggnationen i centrala Rimforsa. "Det är en dålig affär", konstaterar den andre vice ordföranden Johan Igheimer (M).

Stiftelsen Kindahus styrelse, med bland andra Fredrik Rankleven (C) och Rosmarie Nelson (C), är oenig kring byggnationen i centrala Rimforsa.

Stiftelsen Kindahus styrelse, med bland andra Fredrik Rankleven (C) och Rosmarie Nelson (C), är oenig kring byggnationen i centrala Rimforsa.

Foto: Torbjörn Lindqvist/Dennis Petersson/bildmontage

Rimforsa2021-02-22 15:33

Detaljplanen är klar och projektet har fått grönt ljus – trots allt dröjer byggstarten vid korsningen Högabacksvägen-Järnvägsgatan. Här har Kindahus, under de senaste åren, planerat för åtta nya hyresrätter fördelade på två flerfamiljshus. Initialt var förhoppningen att sätta spaden i jorden under 2020. I förra veckan valde styrelsen att skjuta fram startbeslutet.

– Ja, vi hade lite olika uppfattningar i styrelsen. Det här är för mig en hjärtefråga. Jag har jobbat med byggnationen väldigt länge och vi har i princip varit framme i mål. Samtidigt är det väldigt kostsamt – vi har fått fundera några vändor till, förklarar ordförande Rosmarie Nelson Ekerå (C).

undefined
Kindahus vd Jan Skarin anser att stiftelsen kan ta den kostnad som en byggnation i Rimforsa skulle innebära.

Problematiken, som delar styrelsens fem ledamöter, är svårigheterna att få "ekonomi" i byggprojektet. Trots att de har vridit och vänt på olika kalkyler verkar byggkostnaderna alltid överstiga det marknadsvärde som byggnaden får. Om stiftelsen trots allt väljer att gå vidare med byggnationen kommer mellanskillnaden, mellan byggkostnad och marknadsvärde, att leda till en nedskrivning. Något som påverkar stiftelsens resultat negativt.

– Oavsett hur vi gör vid den här byggnationen kommer det att krävas en nedskrivning, det kommer vi inte undan. Jag vill inte gå in på hur stor nedskrivning det handlar om i dagsläget men jag anser att det är en kostnad vi klarar av att ta. Vi har ett övervärde, kopplat till våra fastigheter, på 400 miljoner, förklarar stiftelsens vd Jan Skarin och fortsätter:

– Vårt uppdrag kanske inte är att göra en bra affär utan vårt uppdrag kanske är att bidra till kommunen.

undefined
Johan Igheimer (M), här tillsammans med partikamraten Thomas Fransson (till vänster), anser att stiftelsen ska utreda byggnationen vidare. "Det är en dålig affär", konstaterar han.

Ordförande Nelson Ekerå delar Skarins uppfattning och menar att hon ännu inte har gett upp förhoppningen att få till nya lägenheter i centrala Rimforsa. Hennes styrelsekollega Johan Igheimer (M) däremot, är av en annan uppfattning.

– Kalkylerna visar att det här är en dålig affär så jag tycker att det ska utredas mer. Vi är såklart väldigt angelägna om att få till en byggnation, vi tror att det är något bra, men det går inte att genomföra om man inte lyckas få någon ekonomi i det hela. Vi måste titta på det här ur andra perspektiv, säger han och fortsätter:

– Kan en privat aktör göra det här istället, med en bättre marginal och på ett annat sätt? Det viktiga är att huset kommer upp. Vem som gör det kanske inte är lika viktigt?

Karta: Kindahus projekt, Rimforsa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!