Monell är orolig för älgarna i Kinda

Efter en månads älgjakt sammanställde Kindas viltförvaltare Peter Monell jaktlagens resultat. "Överlag går det mycket dåligt".

Viltförvaltaren Peter Monell är orolig för älgarnas framtid.

Viltförvaltaren Peter Monell är orolig för älgarnas framtid.

Foto: Paul Kleiven/Dennis Petersson/bildmontage

Kisa2020-11-24 13:33

Planen var att fälla totalt cirka 230 älgar. Efter den första månaden har jaktlagen i Kinda bara fält cirka 130.

– Tidigare sköts ungefär 75 procent av tilldelningen första veckan. Sedan har det blivit mer utdraget, men huvuddelen skjuts första månaden, säger viltförvaltaren Peter Monell.

Är du förvånad?

– Nej, jag har trott att det här ska komma i flera år. Jag var ute och skrek om det här för två eller tre år sedan. Att det går på det här sättet om man fortsätter som man gjort.

Monell menar att minskningen beror på för hårt jakttryck och överskjutning. 

– Det är väldigt tråkigt. Man måste förstå att det är skillnad på en älg och en älg. En älg som inte etablerat sig ska man fälla, men har man däremot en sjuårig ko så är hon så etablerad så att hon kan leva på tre- fyrahundra hektar hela sitt liv.

Han menar att jägarna måste byta tankesätt.

– Man måste börja tänka: vill vi ha älg? Då måste vi bli mycket duktigare på att selektera vilka älgar vi ska skjuta, säger Monell.

Ett stort problem menar Monell är nya älgförvaltningen. För att få ha ett eget älgskötselområde så måste det bära en avskjutning av tio vuxna älgar per år. Annars är området föremål för avregistrering. 

Skapar det en hets?

– Visst gör det. Folk vill ju inte avregistrera sina områden. Då sätter man kanske målet högre än vad det skulle vara. Då är det klart att man trycker ner älgstammen.

Mia Kjällander, vilthandläggare på länsstyrelsen, svarar på kritiken om kraven: 

– Det finns inget som säger att man inte kan slå ihop flera älgskötselområden till större enheter om man inte kommer upp till tio älgar, säger hon och fortsätter: 

– Ett älgsköttselområde ska inte vara för litet. Det är svårare att planera sin avskjutning om man har för små områden. 

Om det finns speciella skäl kan kravet minska till fem. Hon poängterar att jakten pågår till sista februari och att det skulle kunna bli mer avskjutning när det bli kallare.

– Inom vissa marker går de upp lite senare på året på grund av vädret. Så det kan ju vara därför man inte ser så mycket älg inom just det här området. Men jag kan ju inte säga exakt hur de har det, säger Kjällander. 

I Kinda finns 11 älgskötselområden och enligt Monell finns det mellan fyra- och femhundra älgar kvar. Mia Kjällander har också sett minskningen i kommunen och menar att den till viss del är medveten på grund av viltskatskador på skogsbruket. 

Mia Kjällander är vilthandläggare på Länsstyrelsen i Östergötland.
Mia Kjällander är vilthandläggare på Länsstyrelsen i Östergötland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!