Nu vaccineras personalen igen – så många har tackat nej

Vaccineringen av prioriterade personalgrupper, samt LSS-brukare, pausades för över en månad sedan. Nu har insatsen återupptagits i Kinda. "En stor glädje", säger Merja Kunnari.

Merja Kunnari, verksamhetschef för kommunens funktionsstöd, menar att den nu påbörjade vaccineringen har varit efterlängtad av såväl brukare som personal och anhöriga.

Merja Kunnari, verksamhetschef för kommunens funktionsstöd, menar att den nu påbörjade vaccineringen har varit efterlängtad av såväl brukare som personal och anhöriga.

Foto: Arkiv/Max Elofsson

Kisa2021-04-30 09:35

Som verksamhetschef för kommunens funktionsstöd, och därmed också gruppbostaden på Sjögatan i Kisa, berättar hon att vaccineringen har varit efterlängtad. När Astra Zenecas vaccin blåstes av i Sverige valde Folkhälsomyndigheten (FHM) att förändra prioriteringsordningen där regionerna förordades att i större utsträckning utgå från ålder. Region Östergötland följde FHM:s direktiv och vaccinationsinsatsen av prioriterade personalgrupper samt brukare inom LSS:en pausades – ett beslut som har fått kritik.

– Vi avgör ju inte vaccinationsföljden på kommunal nivå. Sedan kan man tycka vad man vill om prioriteringsordningen, LSS-brukare är ju väldigt sköra, men det är inget som vi kan påverka här. Det känns underbart att de nu äntligen har fått sin första dos, konstaterar Kunnari.

undefined
Medicinskt ansvarig sjuksköterska Suzana Yelvington berättar att kommunens personal nu, i en strid ström, vaccineras vid de större vaccinationscentralerna i länet.

Enligt Suzana Yelvington, medicinskt ansvarig sjuksköterska på kommunen, påbörjades vaccineringen av de boende vid LSS:ens grupp- och servicebostäder under tisdagen. Även verksamhetens personal, men också medarbetare inom hemtjänsten, hemsjukvården och äldreomsorgen, erbjuds nu åter vaccin. Här får kommunen dagligen vaccinationstider vid de större centralerna, främst vid Saab Arena.

– Inom två veckor borde alla som tillhör de aktuella prioriteringsfaserna ha fått sin första vaccindos. Vid våra äldreboenden är ju vaccineringen i stort sett klar men vi har några strödoser kvar här och där. Det kan handla om personal och brukare som tackade nej sist eller som av annan anledning inte kunde ta vaccinsprutan, och då ordnar vi en tid nu, förklarar Yelvington.

undefined
Ronja Karlsson är en av de boende vid gruppbostaden på Sjögatan i Kisa. "Det är skönt att hon äntligen har fått ett vaccin. För henne betyder det enormt mycket och jag som anhörig behöver inte känna oro för att hon ska drabbas av covid", konstaterar hennes mor tillika god man Marita Andersson.

Äldreomsorgens områdeschef Eva Hulth menar att vaccinationsviljan bland personalen har varit stor hittills.

– Vi för inga listor över vilka som har tackat ja eller nej men de allra flesta är mycket angelägna om att få ett vaccin. De som dock tackar nej är uppskattningsvis omkring åtta till tio procent av personalen, men det varierar, förklarar hon i ett mejl till oss.

Den påbörjade vaccineringen inom LSS:en innebär enligt verksamhetschef Kunnari inga stora förändringar inom själva verksamheten:

– Vi ska fortsätta leva efter alla förordningar som vi fortfarande har, det innebär inte att vi kan öppna upp alla portar igen, men vaccinet är i alla fall en början. Det ger en grundtrygghet. Blir våra brukare smittade blir de inte så allvarligt sjuka, den effekten ska ju vaccinet ha.

Vaccinationen av prioriterad vårdpersonal, samt brukare inom Kindas LSS-verksamhet, har nu återupptagits. "En glädje för alla", säger funktionsstödets chef Merja Kunnari.
Vaccinationen av prioriterad vårdpersonal, samt brukare inom Kindas LSS-verksamhet, har nu återupptagits. "En glädje för alla", säger funktionsstödets chef Merja Kunnari.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!