Ny mast planeras i Rimforsa: "Ökar leveranssäkerheten"

Energibolaget Eon är i startgroparna för en satsning på transformatorstationen i Rimforsa. "Den gamla radiomasten är uttjänt", förklarar regionchefen Björn Persson.

Eons regionchef Björn Persson berättar att den nya masten i Rimforsa ska öka leveranssäkerheten.

Eons regionchef Björn Persson berättar att den nya masten i Rimforsa ska öka leveranssäkerheten.

Foto: Dennis Petersson

Rimforsa2021-02-18 09:00

Det är precis intill Kalmarvägen i Rimforsa, strax efter avfarten till Opphem, som Eon har sin transformatorstation. Med en koppling till den stora 130-kilovoltsledningen mellan Kisa och Rimforsa förser den hela orten med el. Här vill energibolaget bygga en ny, 30 meter hög, mast. En tillståndsansökan har nyligen skickats in till Länsstyrelsen Östergötland.

– Vid transformatorstationen finns det i dag en 24 meter hög kommunikationsmast som gör att vi från våra driftcentraler kan kommunicera med anläggningen, manövrera den och göra omkopplingar. Masten har stått där länge och vid en besiktning kunde vi konstatera att den behöver bytas, berättar Persson och fortsätter:

– När vi nu byter ut den väljer vi en mast som är sex meter högre. Det är ett led i att ytterligare öka leveranssäkerheten till Rimforsa och möjliggöra en ännu säkrare radiokommunikation.

undefined
I en tillståndsansökan hos Länsstyrelsen Östergötland redovisar Eon sina planer. "Möjliggör en ännu säkrare radiokommunikation", förklarar Björn Persson.

Vad kostar investeringen?

– Exakt hur många tusen det handlar om vet jag inte, men det är inte miljontals kronor som vi pratar om.

Enligt bolagets ansökan är det företaget Scanmast AB som utför byggnationen. Byggnationen kommer inte att innebära några nyanlagda vägar och försiktighetsåtgärder, för att inte påverka marken runt området, kommer att vidtas.

– Vissa stationer är fiberanslutna men här väljer vi att fortsatt satsa på mastförbindelse och radiokommunikation. Någon exakt tidsplan har vi inte ännu – då vi är i projekteringsfasen, avslutar Persson.

Karta: Transformatorstation, Rimforsa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!