Rättens fingervisning: Segerstéen (M) sitter kvar

Christer Segerstéen (M) och det nya politiska styret i Kinda kan fortsätta på den utstakade linjen. Under måndagen avslog nämligen förvaltningsrätten begäran om inhibition.

Rätten har nu gett en första fingervisning efter det överklagade maktskiftet. "Det glädjer mig", säger kommunalrådet Christer Segerstéen (M).

Rätten har nu gett en första fingervisning efter det överklagade maktskiftet. "Det glädjer mig", säger kommunalrådet Christer Segerstéen (M).

Foto: Dennis Petersson

Kinda kommun2021-02-23 05:00

Om rätten istället hade valt att godkänna begäran om inhibition, som Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Landsbygdspartiet lämnade in i samband med sin överklagan av maktskiftet, hade den tidigare koalitionen återigen tillträtt. Conny Forsberg (S) hade därmed varit kommunstyrelsens ordförande till dess att förvaltningsrätten hade fattat slutgiltigt beslut i målet. Nu blir det inte så – Annika Lowén, ansvarig domare, motiverar:

– För ett beslut om inhibition krävs det en ganska hög sannolikhet för att förvaltningsrätten ska bifalla överklagan och ändra kommunens beslut. Vi gör bedömningen att den sannolikheten inte är tillräckligt hög.

undefined
Förvaltningsrätten i Linköping avslår begäran om inhibition vilket innebär att maktskiftet i Kinda kan fortsätta att vara verkställt innan det slutgiltiga avgörandet i målet.

Är det här en signal på hur domen kommer att bli?

– Det kan man inte riktigt säga. Vi gör visserligen en sannolikhetsbedömning men man kan inte dra några slutsatser.

Vad händer i målet nu?

– Partierna som överklagade har nu möjlighet att yttra sig över kommunens svar och därefter kan vi avgöra målet. Vår förhoppning är att det ska kunna ske i slutet av mars – men jag kan inte lova säkert, svarar Lowén.

Hans Måhagen (S), en av de politiker som har överklagat, kommenterar beslutet så här:

– Vi tycker att det är synd, men sista ordet är inte sagt ännu och vi får hoppas på ett avgörande i vår riktning.

Segerstéen är mer nöjd över rättens beslut:

– Det glädjer mig. Att ha haft det här liggande över en har skapat en viss oro. Nu vet vi vad som gäller ett tag framöver.

Karta: Förvaltningsrätten i Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!