Riskerar nedlÀggning: "Har problem vÀrre Àn nÄgonsin"

Utan ordförande och kassör riskerar Kinda rödakorskrets, som driver second hand-butiken Kupan i Kisa, att lÀggas ned. Nu vÀdjar föreningen till kommuninvÄnarna att stÀlla upp.

Karin Löfving Àr i dag ordförande för Kindas rödakorskrets. Hon, och kassören Ausa Melkersson, vill nu avgÄ. "Vi behöver ersÀttare", konstaterar hon.

Karin Löfving Àr i dag ordförande för Kindas rödakorskrets. Hon, och kassören Ausa Melkersson, vill nu avgÄ. "Vi behöver ersÀttare", konstaterar hon.

Foto: Dennis Peterson

Kisa2021-02-26 12:00

Vi trĂ€ffar Karin Löfving i den varma vĂ„rsolen utanför Kupan – som ligger i en av Ica-hallens kĂ€llarlokaler. Under flera Ă„rs tid har hon som ordförande, likt föreningens kassör Ausa Melkersson, försökt att avgĂ„ frĂ„n sitt ideella uppdrag. I Ă„r har bĂ„da tvĂ„ till slut bestĂ€mt sig för att avsluta sina engagemang, trots att det inte finns nĂ„gra uppenbara ersĂ€ttare.

– Av lite olika personliga skĂ€l, har vi nu sagt att vi inte stĂ€ller upp för omval vilket innebĂ€r att föreningen har problem vĂ€rre Ă€n nĂ„gonsin. Det finns mĂ€nniskor som stĂ€ller upp och bidrar med pengar, men att hitta nĂ„gon som tar sig an ett uppdrag Ă€r svĂ„rare. Om vi inte har nĂ„gon styrelse fĂ„r vi lĂ€gga ned den lokala verksamheten, konstaterar Löfving.

– Det Ă€r tvĂ„ tunga poster, i synnerhet kassörskapet, och vi har funderat pĂ„ att lĂ€gga ut uppdraget pĂ„ en ekonomisk förvaltare men det finns inga pengar för en sĂ„n lösning, fortsĂ€tter hon.

undefined
Föreningen driver second hand-butiken Kupan i Kisa. HÀr finns det i dag en person som arbetar heltid.

Föreningen har i dagslÀget 86 medlemmar frÄn hela kommunen. Under förra Äret klev nÀmligen kretsen i Horn och Hycklinge in i föreningen dÀr Rimforsa och Kisa fanns sedan tidigare. Vid second hand-butiken finns en heltidsanstÀlld.

Hur gÄr det för butiken, nu med pandemin och allt?

– Det gĂ„r runt men vi fĂ„r inte in tillrĂ€ckligt med pengar för att kunna skĂ€nka till Röda Korsets insamlingar vilket ju egentligen Ă€r hela poĂ€ngen. Visst Ă€r det knepigt just nu men utvecklingen var den samma redan innan pandemin. Vi har fĂ„tt tuff konkurrens pĂ„ second hand-marknaden i Kisa, svarar Löfving.

DÄ föreningen behöver ha en ÄrsstÀmma under mars mÄnad, dÀr en ny styrelse vÀljs, har de kniven mot strupen.

– Ja sĂ„ Ă€r det ju. Om föreningen stĂ„r och faller pĂ„ tvĂ„ personer sĂ„ Ă€r det inte bra. De senaste rapporterna tyder dock pĂ„ att det finns nĂ„gon som kan tĂ€nka sig ordförandeskapet, men det Ă€r inte sĂ€kert.

Nu har föreningen, bÄde via sociala medier och brev till sina medlemmar, gÄtt ut och vÀdjat om att folk ska stÀlla upp. Om sÄ inte blir fallet, kan inte heller Kupan leva vidare.

– Vi har egentligen inget sjĂ€lvintresse i att föreningen ska finnas kvar men Kupan Ă€r i normala fall, nĂ€r det inte rĂ„der en pandemi, en bra mötesplats och det Ă€r ocksĂ„ bra om Kindaborna har flera stĂ€llen att lĂ€mna sina gamla saker pĂ„. Det handlar om möjligheten till Ă„tervinning, avslutar Löfving.

Karta: Kupan, Kisa
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!