Kostnaderna i turbulensen – politikerna får inkomststöd

Omställningsstöd, extrainsatta möten och produktionsbortfall. Vad kan maktskiftet i Kinda ha kostat kommunen? "Det är svårt att mäta", säger kommunchef Sergei Sorokin.

Kommunchef Sergei Sorokin konstaterar att maktskiftet, där Christer Segerstéen (M) tagit över rodret, har kostat kommunen pengar. "Exakt hur mycket är svårt att uppskatta", säger han.

Kommunchef Sergei Sorokin konstaterar att maktskiftet, där Christer Segerstéen (M) tagit över rodret, har kostat kommunen pengar. "Exakt hur mycket är svårt att uppskatta", säger han.

Foto: Dennis Petersson/bildmontage

Kinda kommun2021-02-06 07:00

Beslutet kan komma att överklagas men än så länge är Centerpartiet och Liberalernas nya styre, tillsammans med Moderaterna, ett faktum. Detta gör att det tidigare oppositionsrådet Christer Segerstéen (M), som nu är kommunstyrelsens ordförande (KSO), fördubblar sitt årsarvode från cirka 30 000 till 60 000 kronor i månaden. Conny Forsberg (S), som avsatts som KSO för att väljas till nytt oppositionsråd, halverar i sin tur sitt årsarvode. Samtidigt har socialdemokraten rätt till så kallat omställningsstöd i ett halvår (tre månader för varje år han har varit politiker på minst 40 procent av en heltid), vilket ger honom ytterligare 52 000 kronor i månaden.

– Omställningsstöd kan närmast jämföras med en pension. Det är ett sätt att locka människor till att vara heltidspolitiker. De flesta kanske lämnar sina anställningar eller har svårt att gå tillbaka till sitt gamla jobb – då ska man inte behöva kraschlanda. Man ska inte förlora all inkomst från en dag till en annan, förklarar Sorokin och fortsätter:

– Alla politiker har rätt till stödet, det är som ett kollektivavtal, och är något som vi betalar för varje månad som en politiker är anställd. Som jag förstår det parkerar vi kostnaderna i pensionsskulder, så det påverkar inte driftsbudgeten.

undefined
Conny Forsberg (S), som avgår som kommunstyrelsens ordförande för att bli oppositionsråd, kommer att under ett års tid få dubbla ersättningar, både i form av omställningsstöd och nytt arvode.

Forsberg har själv valt att slå ut sitt stöd över ett år och får därför 26 000 kronor i månaden. Totalt sett, med ersättningen som oppositionsråd, får han då en månadsinkomst på omkring 55 000 kronor.

– Då får jag ett år på mig att ställa om min egen ekonomi och mitt liv. Det gör att jag kan lägga den tid och energi som krävs för att hitta ett nytt jobb, konstaterar politikern och fortsätter:

– Jag hade fått det här stödet även om jag hade suttit kvar mandatperioden ut. Det finns ingen A-kassa som politiker. Man skulle kunna säga att det här är vår motsvarighet.

undefined
"Politiker är ett utsatt yrke", konstaterar avgående Lars Karlsson (L) som har rätt till omställningsstöd.

Vård- och omsorgsnämndens avgående ordförande Lars Karlsson (L) har också rätt till omställningsstöd. I och med att han har varit arvoderad på minst 40 procent i sex års tid har han rätt till cirka 28 000 kronor i 18 månader. I det fall en politiker har nya inkomster efter ett år kvittas dessa mot omställningsstödet.

– Jag har inte klart för mig alla summor ännu. Dock kan jag säga att politiker är ett utsatt yrke, som inte minst jag fått uppleva, och det kan därför ta lite tid att ställa om till ett mer normalt yrkesliv. Jag har ägnat 13 år av mitt liv till Kindapolitiken, vilket är lång tid som lämnar ett tomrum. Jag vill inget hellre än så fort som möjligt hitta en annan bärkraftig yrkesbana, skriver Lars Karlsson i ett mejl.

Sergei Sorokin igen:

– Stödet är som sagt inget unikt. Flera avgående politiker har fått det genom åren.

Även om skiftet mellan olika politiker inte har påverkat kommunens driftsbudget finns det andra saker, i och med maktskiftet, som har gjort det. Enligt kommunsekreteraren Johan Sandell kostar ett kommunfullmäktige-möte, där alla 35 ledamöter närvarar, cirka 30 000 kronor. I den siffran ingår inte sociala avgifter och lokaler.

– Omställningsstödet kan ses som neutralt men sedan tillkommer extramöten och eventuellt produktionsbortfall som maktskiftet kan ha inneburit, det har möjligen kostat en del. Vad hade politikerna och förvaltningen kunnat göra istället? Vilka möten hade blivit av och vilka inte? Det går inte att uppskatta i rena kostnader, avslutar Sorokin.

SKR om omställningsstöd

"Ekonomiskt omställningsstöd gäller för förtroendevald som innehaft ett eller flera uppdrag med sammanlagt minst 40 procent av heltid. För varje år i uppdraget utges ett ekonomiskt omställningsstöd på tre månader. Ekonomiskt omställningsstöd utges i högst tre år. Det ekonomiska omställningsstödet utges med 85 procent under de två första åren och med 60 procent under år tre. Det ekonomiska omställningsstödet beräknas på den förtroendevaldes årsarvode året före avgångstidpunkten".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!