De första covid-fallen på skolan: "Gäller att bromsa"

Två elever på Liljeholmens folkhögskola i Rimforsa har sedan helgen bekräftats smittade av covid-19. "Flera har varit inne och testat sig", berättar rektorn Daniel Bjurhamn.

Liljeholmens folkhögskola, med rektorn Daniel Bjurhamn, har drabbats av de första covid-19-fallen. "Två elever har bekräftats smittade", berättar rektorn.

Liljeholmens folkhögskola, med rektorn Daniel Bjurhamn, har drabbats av de första covid-19-fallen. "Två elever har bekräftats smittade", berättar rektorn.

Foto: Dennis Petersson

Rimforsa2021-04-20 14:12

Folkhögskolan som ligger precis vid Åsunden har ett internat. Här bor cirka 65 elever samtidigt som de studerar allt från konst och design till musik och bibelskola. Ända sedan pandemins start har skolans undervisningen, om än med vissa restriktioner, kunnat fortsätta i fysisk form. I veckan fick ledningen kännedom om det första bekräftade coronafallet kopplat till skolan.

– Eleverna lever så pass nära varandra så det gäller att bromsa i tid och minimera kontakten. Därför tog vi beslut om att till en början ta ett break på en vecka och gå över helt till distansundervisning, förklarar Bjurhamn och fortsätter:

– Det är flera andra elever som har varit inne och testat sig både i dag och igår. Flera har testat negativt men det är ytterligare en elev som har fått ett positivt provsvar. De båda smittade eleverna umgicks mycket med varandra.

Under pandemins gång har skolan anammat ett system där elever som uppvisar symtom får tillgång till ett rum med tillhörande toalett och dusch. Eleverna som hittills har bekräftats smittade isoleras på det sättet.

– Vi serverar mat som vanligt men eleverna får komma och hämta sin lunch i matlådor, säger Bjurhamn.

Trodde du att ni skulle slippa en smitta?

– Ja det trodde jag, och det är fantastiskt att vi klarat oss undan i över ett års tid. Nu får vi se hur det utvecklar sig så kan vi förhoppningsvis ta ett beslut om den fortsatta undervisningen i slutet av veckan, säger Bjurhamn.

Karta: Liljeholmens Folkhögskola, Rimforsa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!