Stort steg mot ny brandstation: "Finns en stark vilja"

Förvaltningschefens vädjan, och rapporterna om en dålig arbetsmiljö, gav effekt. Nu, efter beslut i samhällsbyggnadsnämnden, pekar allt mot att den nya brandstationen blir av.

Samhällsbyggnadsförvaltningen har konstaterat att brandstationen i Kisa är utdömd. Nu pekar allt mot att projektet, för att bygga en ny station, dras igång.

Samhällsbyggnadsförvaltningen har konstaterat att brandstationen i Kisa är utdömd. Nu pekar allt mot att projektet, för att bygga en ny station, dras igång.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-02-24 09:38

Byggprojektet har varit en politisk fråga i Kinda kommun i nära 15 års tid och har, sedan 2014, kostat över fyra miljoner kronor utan att spaden satts i marken. Lokaliseringen vid Mariaberget har varit klar under en lång tid men då den föregående upphandlingen avbröts, samtidigt som politikerna har varit oense, har byggstarten dragit ut på tiden. Under de senaste månaderna har rapporterna om den dåliga arbetsmiljön kommit att intensifieras samtidigt som samhällsbyggnadsförvaltningen konstaterat att de nuvarande lokalerna är utdömda och i princip omöjliga att renovera. Detta ledde till att SBN under tisdagen fattade beslut om att, i kommunfullmäktige, söka stöd för ett starttillstånd.

– Självklart ser vi, från SBN:s sida, en stark vilja om att komma vidare i byggnationen och ett stort behov av att lösa situationen. Sedan, innan vi kan börja, måste vi givetvis lösa finansieringen och det återstår att se hur kommunstyrelsen och kommunfullmäktige (KF) väljer att hantera den frågan, förklarar SBN-ordföranden Mikael Österling (L).

Den vice ordföranden Hans Måhagen (S) fortsätter sedan:

– Vi i S har tidigare varit tydliga med att vi har velat bygga en ny brandstation och nu äntligen verkar vi vara överens inom politiken om att det behövs. Därför tror jag att förutsättningarna är stora för att det här går igenom i KF.

undefined
"Nu finns det en politisk enighet i frågan", konstaterar Mikael Österling (L), Gösta Gustavsson (M) och Hans Måhagen (S) i Kindas samhällsbyggnadsnämnd.

Förslaget som SBN klubbade igenom innebär att medlen i projektet omplaneras vilket skulle göra att arbetet kan påbörjas omgående. Med tre tillgängliga miljoner under 2021, och ytterligare 32 miljoner kronor under de kommande två åren, är förhoppningen att byggnationen kan stå klar under 2023. I sitt beslut valde SBN också, efter oenighet och votering, att beordra förvaltningen att eftersträva en så kostnadseffektiv lokallösning som möjligt samtidigt som det säkerställs att bygget uppfyller de krav som Räddningstjänsten Östra Götaland (RTÖG) har. Samtidigt meddelade politikerna att de vill att bristerna i den befintliga stationen snarast hanteras för att säkerställa arbetsmiljön under de kommande åren.

Varför har det inte funnits en politisk enighet kring bygget tidigare?

– Det är ju så att det under den senaste tiden har tillkommit mängder med information som har bidragit till det här beslutet – det är det ingen tvekan om. Nu har förvaltningen tagit fram en komplett handling på de brister som finns vilket gjort att frågan kommit upp för skarpt beslut, svarar Gösta Gustavsson (M), andre vice ordförande i SBN. 

Ordförande Österling fortsätter därefter:

– Varför fastigheten ser ut som den gör i dag beror mycket på att processen har varit långdragen vilket i sin tur har gjort att reinvesteringstakten har avtagit. Självklart kan man alltid vara självkritisk i en sån här lång process men det är ingen idé att sitta här och peka ut vems fel det är. Nu är vi där vi är och har lyckats få en politisk enighet.

undefined
Under de senaste månaderna har rapporterna om den dåliga arbetsmiljön på brandstationen intensifierats. Här visar räddningschef Thomas Blixt upp det utdömda betonggolvet i vagnhallen.

Men ni måste väl ha känt till arbetsmiljöbristerna tidigare?

– Jag har inte fått en så skarp indikation på allvarliga brister förut. Utifrån de signaler vi har fått tidigare har förvaltningen agerat och vi har litat på att de har koll på anläggningen, svarar Österling.

Frågan om nybyggnation kommer att behandlas av kommunstyrelsen den 1 mars och kommunfullmäktige två veckor senare. Blir det grönt ljus där kan arbetet, för den nya brandstationen, återigen inledas.

Karta: Mariaberget, Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!