Åtalet: Luftpistol och fältkniv användes vid rånet

I över en månad, efter ett stort polispådrag i Kisa, har tre unga män suttit häktade på sannolika skäl misstänkta för rån. Nu väcks åtal – och detaljerna kring händelsen klarnar.

De tre unga män som har suttit häktade efter rånet i Kisa har nu åtalats. Av förundersökningsprotokollet att döma inträffade rånet i närheten av Linnékyrkan.

De tre unga män som har suttit häktade efter rånet i Kisa har nu åtalats. Av förundersökningsprotokollet att döma inträffade rånet i närheten av Linnékyrkan.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-10-27 12:52

Det var sent på fredagskvällen, den 17 september, som flera polispatruller från såväl Östergötlands som Jönköpings län larmades till Kisa med anledning av ett misstänkt väpnat rån. En man i 25-årsåldern, hemmahörande i Kinda, uppgav att han hade blivit misshandlad och dessutom hotad med pistol och kniv av flera andra män. Initialt var digniteten av händelsen oklar och polispatrull beskriver i förhör ett händelseförlopp som var väldigt stökigt. Med dragna vapen kunde en av de tre misstänkta männen gripas vid Kullaområdet i Kisa. De övriga misstänkta greps vid Linköpings resecentrum – när de klev av bussen.

undefined
Här är de vapen som enligt polisens förundersökning användes vid rånet. Pistolen är en så kallad softairgun och inte ett skarpladdat vapen.

Nu åtalas de tre männen, 19, 18 och 17 år gamla, för rån och misshandel. "Vid rånet har XX utsatts för hot om våld genom att få ett pistolliknande föremål och knivar riktade mot honom. XX har i samband med händelsen ovan misshandlats genom flera slag och sparkar som har träffat hans kropp", lyder åtalsskrivelsen. Av förundersökningsprotokollet framgår också att den rånade mannen ska ha blivit knivskuren i handen i samband med händelsen och att det pistolliknande föremålet var en så kallad softairgun.

– I och med att jag har väckt åtal tror jag att de misstänkta kommer att fällas för brotten. Det är en hel del beslag och teknisk bevisning som har säkrats och jag bedömer utredningsläget som gott, förklarar ansvarig åklagare Emilia Barsk.

undefined
Det stora polispådraget, under kvällen den 17 september, ägde rum vid Kullaområdet. Rånet, då en man hotades med pistol och kniv, inträffade dock vid Linnékyrkan i Kisa.

Av förundersökningen framgår att händelsen inte endast har koncentrerat sig till Kullaområdet i Kisa – där det stora polispådraget ägde rum. Själva rånet, och den misstänkta misshandeln, ska ha skett i närheten av Linnékyrkan. 

"Han viftade kniven mot mig och sa att han skulle döda mig och skjuta mig om jag inte gjorde som han sa. En av dem hade pistolen i handen", säger brottsoffret i ett förhör.

Vad tror ni är motivet bakom händelsen?

– Det kan jag inte svara på i dagsläget. Vi har inte funnit något egentligt motiv till brotten, svarar Emilia Barsk.

Men i förhör ställer ni frågor om droghandelsmotiv?

– Ja, när polisen utreder brott så jobbar de brett, men det är ingenting som direkt har framkommit, svarar åklagaren.

undefined
Åklagare Emilia Barsk anser att bevisläget mot de åtalade männen ser bra ut. En av männen är hemmahörande i Kinda, en av dem i länet och en av dem i ett annat län.

Två av de unga männen åtalas dessutom för flera fall av ringa narkotikabrott – bland annat för cannabisinnehav. Rättegången mot de tre männen förväntas ske inom de kommande veckorna. De misstänkta männen nekar till brotten.

Karta: Linnékyrkan, Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!