Verksamhetschefen: "Det är en fördel för alla"

All vaccinering mot covid-19 sker inte på vårdcentralerna. Nu åker personal ut till orterna för att fler ska kunna få sin spruta enkelt.

Många är positiva till att vaccineringen sker nära hemmet.

Många är positiva till att vaccineringen sker nära hemmet.

Foto: Hedda Themner

Horn2021-02-19 13:37

De har redan varit på Kindagård i Kisa och vaccinerat brukare med hemtjänst. På torsdagen var det Stångågårdens tur att agera vaccinationscentral. Nästa vecka åker de till Rimforsa.

Carlijn Truijen är verksamhetschef för hemtjänsten i Kinda kommun. Hon berättar att alla vinner på att de kan åka ut till brukarna, så de slipper ta sig till vårdcentralen. Man använder samhällets resurser på ett bättre sätt, menar hon.

– Man behöver inte ledsaga människor till Kisa. Färdtjänst behöver inte köra långa sträckor, de behöver bara hämta här i samhället. Det går snabbare, brukare är mindre oroliga och stressade, och det är fler som vaccinerar sig också. Det är personer som kanske inte skulle ta sig till Kisa, som nu tar sig hit för att det är enklare. Det är en fördel för alla, säger Carlijn Truijen. 

I Horn är det 42 brukare som har ringts upp om vaccineringen. De har frågat om brukarna fyllt i hälsodeklarationen, och annars har de fått hjälp.

– Vissa brukare behövde göra prov innan och det har vi också ordnat med så att det blir gjort i tid. Det är roligt att ha en personlig kontakt, så vet man om de vill eller inte. Och så kan man diskutera för- och nackdelar. Om de har frågor hur man skulle ta sig hit kan vi erbjuda hjälp direkt.  

De flesta har varit väldigt positiva till att vaccineringen sker nära berättar hon. Och till att man inte behöver gå in i datasystem och boka tider. 

– Det är svårt för den målgruppen vi har. Att man kan göra det på det här sättet underlättar väldigt mycket. 

Det är görbart att åka ut i Kinda för att det är en så pass liten kommun tror Carlijn Truijen. Hon förstår att det blir svårare att komma nära i större kommuner.

– I Kisa vaccinerade vi på Kindagård. Där har vi många brukare som bor nära eller på gården. När det har varit så mycket snö och dåligt väglag har det varit väldigt uppskattat. Även om det bara är en kort promenad till vårdcentralen så är det inte roligt med det här väglaget. En del vågar inte och kanske inte borde ta sig ut heller. 

Nu när de vaccinerat en del går allt bara snabbare och smidigare. Men på fredagen ska de göra ytterligare en anpassning för de som har svårt att ta sig hemifrån. 

– Det är 12 personer som bor hemma och ska vaccineras i sitt hem. De är bundna till huset, det spelar ingen roll var vi är de kan inte ta sig ut. Så dem ska vi åka hem till, säger Carlijn Truijen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!