Vill ha kvar sin gympasal: "Rusta inte ned landsbygden"

När kommunen ska spara kan gymnastiksalen i Björkfors komma att rivas. "Det är verkligen inget bra förslag", säger Lars Schedenborg, ordförande för ortens bygderåd.

Siewert Jonsson och Lars Schedenborg, från Oppeby-Björkfors bygderåd, vill att samhällsbyggnadsnämnden tar sig en funderare innan de beslutar att sälja alternativt riva Björkfors gymnastiksal.

Siewert Jonsson och Lars Schedenborg, från Oppeby-Björkfors bygderåd, vill att samhällsbyggnadsnämnden tar sig en funderare innan de beslutar att sälja alternativt riva Björkfors gymnastiksal.

Foto: Lars-Göran Bexell/Morgan Karlsson/Dennis Petersson

Rimforsa2021-02-22 15:32

Tillsammans med föreningskollegan Siewert Jonsson har han tagit sig till kommunhuset i Kisa. När vi träffas berättar Björkforsduon att de, genom bygderådet, vill lämna in synpunkter till kommunen inför samhällsbyggnadsnämndens (SBN) sammanträde på tisdagen. Då är planen nämligen att ordförande Mikael Österling (L) och resterande politiker i nämnden ska ta ställning till ett av förvaltningens besparingsförslag under 2021. "Att sälja eller riva gymnastiksalen är en möjlig besparing på 170 000 kronor i kapitaltjänst- och driftkostnader", står det i beslutsunderlagen.

– För det första tycker vi att politikerna bör fundera över den likabehandlingsprincip som finns. Hela Kinda ska behandlas lika och vi tycker inte, på långa vägar, att det är så i dag. Vi kan inte förstå varför man inte kan ha en gymnastiksal i Björkfors när det finns i alla andra av kommunens samhällen, förklarar Schedenborg och fortsätter:

– Ett av argumenten från kommunens sida, för att göra sig av med gymnastiksalen, har varit att den inte går med vinst. Vad vi förstår finns det ingen gymnastiksal i hela Kinda som gör det.

undefined
Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Mikael Österling (L) är noga med att inte föregå nämndens beslut och har därför bett om att få kommentera frågan efter tisdagens sammanträde.

Enligt Jonsson och Schedenborg har befolkningen i Oppeby socken, där Björkfors ingår, vuxit med sex procent de senaste åren. Samtidigt meddelar duon att bygderådet har kommit långt i planerna för att återöppna ortens förskola. Förhoppningen är att, genom det återuppstartade föräldrakooperativet Björken, kunna kicka igång verksamheten till hösten – då med elva registrerade barn. Satsningen planeras ske i samverkan med barnomsorgsföretaget "C-företaget".

– Befolkningen ökar, det ser vi även framöver, och år 2022 kommer det att finnas 14 barn på förskolan. När vi får igång den här verksamheten blir gymnastiksalen ännu mer viktig att ha kvar. Det handlar också om invånarnas hälsa och möjlighet till motion, konstaterar Björkforsduon.

Men finns det ingen annan som kan köpa salen?

– Vem skulle det vara? Ingen gymnastiksal går som sagt ihop sig ekonomiskt, svarar Schedenborg.

Var ska kommunen spara pengar istället?

– Man får jättegärna bygga skolor eller padelbanor runt om i hela kommunen, men inte på bekostnad av landsbygden. Rusta inte ned landsbygden – det får sparas någon annanstans.

SBN-ordföranden Mikael Österling avser kommentera frågan om gymnastiksalen, och alla andra beslut som är aktuella, efter tisdagens sammanträde.

Karta: Björkfors, Kinda
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!