Vandaler gick loss igen – krossade rutor på sju bilar

Bara två veckor efter den senaste vågen av skadegörelser i Kisa har vandaler återigen varit i farten. Under onsdagsnatten krossades rutor på, och stals delar från, totalt sju bilar.

"Vi har ögonen på problemet", säger kommunpolisen Sofia Hedberg om de många vandaliserade bilarna i Kisa. Under onsdagsnatten drabbades ytterligare sju bilar av skadegörelse och stöld. Bland annat stals katalysatorer.

"Vi har ögonen på problemet", säger kommunpolisen Sofia Hedberg om de många vandaliserade bilarna i Kisa. Under onsdagsnatten drabbades ytterligare sju bilar av skadegörelse och stöld. Bland annat stals katalysatorer.

Foto: Privat/Roger Culmsee/Victor Bomgren/bildmontage

Kisa2021-10-19 18:34

Kommunpolisen Sofia Hedberg är märkbart frustrerad över utvecklingen när vi når henne via telefon. Under de senaste två veckorna, vid två olika tillfällen, har sammanlagt tolv bilar mer eller mindre slagits sönder runt om i Kisa. Polisen har inte, då spaningsuppslag saknas, inlett några förundersökningar. Trots detta jobbar områdespoliserna, som är verksamma i Kinda, med att hitta de skyldiga.

undefined
Det var för bara två veckor sedan som Horntjejen Lovisa Monell och fyra andra målsägare fick sina bilar vandaliserade i Kisa. Nu har det hänt igen, och drabbat ytterligare sju personer.

– Vi har inte haft vandalisering på det här viset i Kisa tidigare så det är såklart ett problem som sticker ut för oss och som vi har ögonen på. Det är sannolikt ett fåtal individer som sysslar med det här och jag vet att områdespoliserna jobbar med att på egen hand hitta uppslag kring vilka de här individerna kan tänkas vara. Det arbetet gör vi oavsett förundersökning eller inte, förklarar Hedberg

– Jag vill såklart uppmana alla, som kan tänkas veta något om det här, att kontakta oss. Det går att vara anonym, fortsätter hon.

Det var under kvällen/natten den 30 september som fem bilar, på fyra olika platser i Kisa, fick däck sönderskurna, fönster krossade och ljuslyktor förstörda. Från onsdagskvällen fram till torsdagsmorgonen den här veckan var det sju bilar, parkerade på tre olika platser, som mer eller mindre vandaliserades. Tre av bilarna var parkerade på Gamla Eksjövägen och lika många på Tegelbruksvägen. Endast en bil, vars katalysator stals, stod på stationsområdet.

– Någon eller några har krossat rutan till en bil och stulit gods i form av en bensindunk, en verktygslåda och diverse handverktyg. Målsägaren är en man i 50-årsåldern, berättar polisens presstalesperson Dennis Johansson Strömberg om en av de sju upprättade brottsanmälningarna efter vandalernas framfart.

– Flera rutor har krossats på en personbil och extraljusen, som var monterade på en ramp på taket, har stulits. Någon eller några har också rensat handskfacket och slitit sönder kablar under motorhuven. Även katalysatorn är stulen och totalt värde på allt stöldgods bedöms vara ungefär 10 000 kronor, fortsätter Johansson Strömberg om ytterligare ett ärende.

undefined
I våras blev företaget Tollemarks Däck utsatta för skadegörelse utanför sin verkstad.

Enligt samtliga anmälningar har skadegörelserna inträffat någon gång från sen eftermiddag den 13 oktober fram till tidig förmiddag dagen efter. Målsägarna är sex män i 20- till 50-årsåldern samt en kvinna i 55-årsåldern.

En av bilarna stod parkerad utanför Mekonomens verkstad på Tegelbruksvägen.

– Det var en kund till oss som hade kört på ett vildsvin och sedan parkerat bilen utanför vårt inhägnade område i hopp om att vi skulle laga skadan dagen efter. När jag kom på morgonen var båda sidorutorna krossade, förklarar verkstadens Christer Nysten och fortsätter:

– Vi har som tur är varit förskonade från skadegörelse men det är såklart ett orosmoment för oss. Med tanke på det som har hänt i Kisa den senaste tiden känns det inte alls bra.

undefined
Flera av skadegörelserna och stölderna under onsdagsnatten inträffade på Gamla Eksjövägen vid Kullaområdet i Kisa. "Det är klart att vi tittar på kopplingar mellan fallen", säger kommunpolisen Sofia Hedberg.

Kommunpolisen Sofia Hedberg meddelar att utvecklingen kommer att lyftas inom Kindas brottsförebyggande råd.

Gör ni kopplingar mellan samtliga skadegörelser?

– Det är något vi tittar på såklart. Jag vet inget om specifika ärenden men det här är en problematik vi inte har haft tidigare och då måste vi undersöka vem eller vilka som kan ligga bakom, svarar Hedberg.

Har ni någon aning?

– Jag vet bara att områdespoliserna tittar på det och att skadegörelsebrotten är ett av våra fokusområden i Kinda.

Tips för att skydda bilen

Polisens presstalesperson Dennis Johansson Strömberg delar med sig av tips för att förebygga skadegörelse av eller stöld ur sitt fordon: "Mycket handlar om hur man parkerar sin bil. Det är bra att tänka till och gärna parkera i stängda ytor eller i inhägnat område. Det är också bra att tänka på belysningen kring parkeringarna. Ju ljusare desto mer avskräckande för gärningspersonerna. När det gäller katalysatorstölder kan det gå fort och misstänker man något ska man ringa 112".

Karta: Tegelbruksvägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!