LHC har klart med stort miljonlån – för att klara våren

Att klara likviditeten under våren har varit ett orosmoln för Linköping HC. Men inte längre. Corren kan avslöja att klubben har klart med miljonlån från aktieägare och sponsorer.

LHC lånar pengar av det lokala näringslivet.

LHC lånar pengar av det lokala näringslivet.

Foto: Bildbyrån

Ishockey2021-02-26 11:54

Idrottsklubbarnas ekonomi har som bekant fått sig rejäla törnar i coronavirusets spår och för LHC har det stora bekymret varit att hantera den tuffa likviditeten när de tänkta intäkterna uteblivit. 

Men nu bekräftar ordföranden Roger Ekström att läget har ljusnat. Klubben är överens med ett tiotal av de ursprungliga aktieägarna från nyemissionen 2019 samt ytterligare några sponsorer om ett väl tilltaget lån – och en del av långivarnas pengar finns redan på klubbens konto.

– Jag är oerhört ödmjuk och tacksam över stödet. Det känns jättebra och gör det lättare att andas. Resultatet kontra det egna kapitalet har vi haft under kontroll, medan likviditeten verkligen har varit en utmaning, säger Roger Ekström.

Hur ser upplägget ut?

– Vi får pengarna nu med en långsiktig återbetalningsplan. Vi riskerar inte att få ett nytt problem i knäet i sommar. Det är väldigt fördelaktiga villkor för vår del.

Hur mycket pengar rör det sig om?

– Mellan fem och tio miljoner kronor.

Det är sju matcher kvar att spela i SHL och tabelljumbon behöver vinna merparten för att undvika nervpirrande kvalspel. 

– Jag tror att de flesta förstår att vi ogärna pratar om vad som kan hända och att det kan bli allsvenskan. Men självklart får man ha två tankar i huvudet, säger Ekström.

Det finns en plan B?

– Det finns både en plan A och en plan B. Men vi aktiverar ju inte den nu. Skulle det värsta hända klarar vi det också. Det är inte så att vi på något sätt är konkursmässiga. Jämfört med många andra som jag pratar med känner jag mig ganska trygg där.

Ordföranden räknar med ett minus på sju–åtta miljoner kronor för verksamhetsåret, vilket innebär att det inte finns någon risk att hamna på negativt eget kapital.

– Utanför SHL-tabellen mår vi rätt bra. Efter omständigheterna väl, skulle jag säga. I övrigt ligger det i fas med ungdomsverksamhet och akademi. På damsidan fungerar det jättebra och vi spelar SM-kvartsfinal på måndag.

Ja, vad händer där till nästa säsong?

– Satsningen fortsätter. Sen exakt hur mycket ekonomi vi kan satsa beror på om vi spelar i SHL eller inte. Så är det ju.

Pengarna från externa finansiärer som skulle gå till nyförvärv, men som inte användes – kan de sparas för framtiden?

– Nej, de var öronmärkta för spelare in den här säsongen.

Matchdags

LHC–Örebro

SHL, Saab arena, lördag 15.15

Läget i laget: Fortsatt lång frånvarolista, men Max Lindroth och David Rautio åter efter sjukdom.

Läget i botten: Malmö 50 poäng (40 matcher), Oskarshamn 49 (42), Brynäs 48 (41), HV 47 (44), LHC 47 (45).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!