Ny metod visar lungskador hos covidpatienter

Med hjälp av en ny diagnostisk metod har brittiska forskare upptäckt lungskador hos patienter som varit långtidssjuka i covid-19, skador som inte kan upptäckas med konventionella metoder.

Med hjälp av ädelgasen xenon och en vanlig magnetresonanskamera (bilden), har brittiska forskare upptäckt lungskador hos patienter med långvariga symtom efter covid-19, skador som inte gått att upptäcka med konventionella metoder.

Med hjälp av ädelgasen xenon och en vanlig magnetresonanskamera (bilden), har brittiska forskare upptäckt lungskador hos patienter med långvariga symtom efter covid-19, skador som inte gått att upptäcka med konventionella metoder.

Foto: TT

Hälsa och sjukvård2020-12-03 05:50

Genom att låta patienter inandas gasen xenon, samtidigt som de fotograferas med hjälp av en magnetresonanskamera, har forskare vid Oxford University i Storbritannien upptäckt lungskador hos patienter som varit sjuka länge i covid-19, skador som inte går att upptäcka med konventionella metoder.

Ett test som kan upptäcka den här typen av lungskador antas få stor betydelse för alla de patienter som lider av långvariga symtom av covid-19, utan att ha varit så svårt sjuka att de behövt sjukhusvård.

I den aktuella studien undersöktes tio patienter mellan 19 och 69 år, var av åtta hade återkommande problem med andning och trötthet tre månader efter det att de insjuknat i covid-19. Ingen av patienterna hade vårdats på sjukhus i samband med infektionen. Inte heller hade konventionella undersökningsmetoder hittat några fel på lungorna.

Allvarliga skador

Hos samtliga åtta med andningsproblem upptäckte man lungskador, såtillvida att forskarna tydligt kunde identifiera områden i lungorna där inandningsluften inte flödade in i blodet som den ska göra.

– Jag förväntade mig att se någon form av lungskador, men inte så allvarliga som dessa, säger professor Fergus Gleeson, som lett den uppmärksammade studien, till BBC News.

Han tror att skador som dessa kan vara en förklaring till de långvariga symtom vissa patienter som haft covid-19 säger sig uppleva.

Fergus Gleeson vill gå vidare och testa metoden i en större grupp patienter med långvariga symtom efter covid-19.

Andas in gas

Den nya avbildningstekniken har utvecklats av forskare vid University of Sheffield. Utgångspunkten alltså är gasen xenon, som är en färg- och luktlös ädelgas som finns i små mängder i atmosfären. Patienterna får andas in gasen, samtidigt som lungorna avbildas med en "vanlig" magnetresonanskamera.

– Vi har visat vid andra fibrotiska lungsjukdomar att den här metoden är mycket känslig för att påvisa den här typen av lungskador, säger James Wild, professor vid University of Sheffield, som lett forskningen.

Statens beredning för social- och medicinsk utvärdering (SBU) konstaterade så sent som i tisdags att det finns vetenskapligt stöd för de symtom som många med långtidsbesvär efter covid-19 säger sig uppleva, samtidigt som det behövs mycket mer forskning avseende dessa patienter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!