Trump öppnar för nytt försök 2024

USA:s president Donald Trump erkänner sig fortfarande inte besegrad, men antyder att han kan göra comeback i nästa val. Det har bara en president lyckats med tidigare.

Donald Trump öppnar för en comeback i valet 2024. Arkivbild.

Donald Trump öppnar för en comeback i valet 2024. Arkivbild.

Foto: Patrick Semansky/AP/TT

Brott & Straff2020-12-03 02:40

Trump håller fast vid sina anklagelser om valfusk. Men han signalerar att hans försök att upphäva valresultatet kanske inte kommer att lyckas. På en julfest i Vita huset sade han att det har varit fyra fantastiska år.

– Vi försöker få till ytterligare fyra år. Om inte, så ses vi igen om fyra år, sade han till gästerna.

Ovanligt drag

2024 hålls nästa presidentval i USA, då Trump kan ställa upp om han vill. Skulle han vinna då skulle han skriva historia. Det är nämligen bara en president tidigare, Grover Cleveland, som suttit två mandatperioder som inte varit i följd. Han var USA:s president 1885–1889 liksom 1893–1897, och var därmed både landets 22:e och 24:e president.

I ett 46 minuter långt klipp som Donald Trump lade ut på sociala medier upprepade han sina påståenden om valfusk.

– Det här kan vara det viktigaste talet jag någonsin hållit, säger Trump i klippet.

Inga bevis

Talet lades ut utan förvarning och hölls inte heller framför journalister. Det ska ha spelats in under förra veckan. Både Twitter och Facebook satte sina varningsmärkningar på talet.

– Om vi har rätt om bedrägeriet, så kan Joe Biden inte bli president. Vi pratar om hundratusentals röster. Vi pratar om siffror som ingen någonsin sett tidigare, säger han.

Trump hävdar att "vi har så mycket bevis", utan att lägga fram några sådana bevis på utbrett röstfusk. Hans påståenden går också emot den egne justitieministern William Barr.

– Hittills har vi inte sett fusk i en skala som kan ha lett till en annorlunda utgång i valet, sade Barr nyligen i en intervju med nyhetsbyrån AP.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!