Exklusiv intervju: Sven Yrvind är hemma igen

På torsdagseftermiddagen anlände ensamseglaren och Västerviksbon Sven Yrvind till Arlanda.

Sven Yrvind anlände till Arlanda på torsdagseftermiddagen.

Sven Yrvind anlände till Arlanda på torsdagseftermiddagen.

Foto: Peter Gevsjö

Västervik2020-11-27 11:47

Sven Yrvinds flyg landade vid strax efter klockan tre på torsdagseftermiddagen på Arlanda. När vi når honom på telefon är han på väg hem i bil. 

– Allt har gått bra, jag har haft på mig munskydd och handskar under hela resan, säger Sven Yrvind.

Han berättar att första flyget var försenat och att han hade turen att få sitta själv, utan någon stolsgranne.

Sven Yrvind har längtat hem, han vill sätta i gång med arbetet i sin verkstad igen. Han vill börja tillverka plast och bygga en modell av sin kommande båt.

Den senaste månaden har han spenderat på ön Porto Santo, som ligger vid Madeira. Men den senaste tiden har lugnet lagt sig över ön och dessutom har de första fallen av covid-19 konstaterats.

Nu är ju smittspridningen i gång igen. Du vågade ändå åka hem?

– Jag hörde att det inte var så stor risk att bli smittad på flygplan och dessutom hade smittan kommit till Porto Santo. Hemma har jag ju lägenheten och så cyklar jag till jobbet, säger Sven Yrvind och tillägger att han får hjälp att handla. 

Han behöver heller inte träffa någon vare sig hemma eller när han är i sin verkstad.

– Dessutom är jag fullproppad med D-vitamin nu.

Sven Yrvinds båt Exlex minor ligger kvar på Porto Santo. Planen är att återvända till ön i april för att kunna segla hem den. 

Hans packning är minimal, han har bara tagit med sig dator, läsplatta och telefon. I en nyinförskaffad gul ryggsäck ligger en extratröja. 

Resten av grejerna är kvar på Porto Santo. De allra ömtåligaste sakerna förvarar han i en låda hemma hos en ny vän på ön, en polis.

Sven Yrvind reste från Västervik i slutet av juni och har varit borta i fem månader. 

Han lyckades ta sig över norska gränsen, trots att inga svenskar egentligen fick resa in i Norge på grund av pandemin, och seglade så småningom från norska Ålesund. 

Efter 78 dygn till havs gick han i land på azoriska ön Faial i början av september.

Först var planen att avsluta seglingen, frakta hem båten och flyga hem, men Sven Yrvind tänkte om och seglade istället vidare mot ön Porto Santo

– Det är lugnt och fint, det bor bara 5 000 på den här lilla ön och det är knappt några turister. Sen är det alla långfärdsseglare, det ligger säkert 10, 20 båtar här, sa han när vi pratades vid för en månad sen.

Sven Yrvind gick i land på Porto Santo i slutet av oktober och har vistats på ön fram tills nu.

Karta: Ålesunds kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!