Flakförbud och partybussar – så ser reglerna ut

1. Transportstyrelsen har förlängt det tillfälliga flak- och kortegeförbudet. 2. Länsstyrelsen har ansvar för att kontrollera att uthyrare följer pandemilagen. 3. Polisen kan upplösa allmänna sammankomster. 4. Det är förbjudet att anordna en fest, men inte att gå på den. Krångligt? Vi reder ut vad som gäller, och vem som gör vad.

Transportstyrelsen, Länsstyrelsen och polisen har olika roller när det gäller flakförbudet och pandemilagstiftningen.

Transportstyrelsen, Länsstyrelsen och polisen har olika roller när det gäller flakförbudet och pandemilagstiftningen.

Foto: Montage

Västervik2021-05-06 06:20

– I och med den nya pandemilagsstiftningen gäller deltagarbegränsningen på åtta personer för privata sammankomster, och att hyra en buss för en privat fest är en sådan sammankomst. Då får man vara åtta personer i så fall, säger Åsa Axheden som är tillförordnad avdelningschef för tillväxt- och miljöavdelningen på Länsstyrelsen i Kalmar, och ansvarig för tillsynsuppdraget.

Hur efterlevnaden på studentdagen faktiskt ska kontrolleras är i dagsläget oklart.

– Vi ska jobba mycket med förebyggande insatser till skola, elever och bussbolag. Om vi får upplysningar på förhand kan vi förelägga bussbolagen med vite om att inte genomföra uthyrningen. Vite är en form av böter, säger Axheden.

undefined
Att delta i en privat sammankomst är olämpligt, men inte olagligt.

Polisen å sin sida kan upplösa fester när det finns en officiell inbjudan: till exempel ett evenemang som sprids på sociala medier. När en inbjudan sprids kan festen räknas som en offentlig tillställning, och polisen kan, med hjälp av ordningslagen, skingra offentliga tillställningar och allmänna sammankomster. Men att upplösa en privat fest verkar inte helt enkelt. 

– Polisen kan inte med stöd av ordningslagen upplösa en privat sammankomst, utan polisen agerar mot exempelvis fylleri, ordningsstörningar eller brott som begås i det enskilda fallet, skriver Anna Engelbert, pressekreterare på Polisens nationella mediecenter i ett mejl. 

– Polisen har ingen möjlighet att ingripa när det gäller så kallade partybussar om det inte uppstår ordningsstörningar, brott begås, eller samlingen är att betrakta som en offentlig tillställning, vilket i dessa fall är ytterst sällan enligt polisens bedömning. 

undefined
Transportstyrelsen har förlängt det tillfälliga flak- och kortegeförbudet.

Länsstyrelsens tillsynsansvar riktar sig mot uthyraren när lokaler och utrymmen hyrs ut för privata sammankomster. Polisens ansvar är att lagföra brottslighet.

– Den som deltar vid den privata sammankomsten begår inte något brott även om det tillåtna deltagarantalet överskrids. Att delta i en sådan privat sammankomst är med andra ord olämpligt men inte olagligt, skriver Engelbert.

– Polisen kan inte självständigt agera mot den privata sammankomsten eller hindra den att fortgå när det inte är en offentlig tillställning, menar Engelbert.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!