Han är Västerviks nya tränare: "En familjär klubb"

Martin Gudmundsson heter Västerviks IK:s nye huvudtränare. I en intervju med Sporten berättar han om valet att ta över klubben, vad han vill utveckla och processen som ledde fram till signaturen på kontraktet.

Martin Gudmundsson är ny huvudtränare i Västerviks IK: "För min del har huvudspåret varit att hamna här ända sedan jag blev kontaktad av Emil", säger han.

Martin Gudmundsson är ny huvudtränare i Västerviks IK: "För min del har huvudspåret varit att hamna här ända sedan jag blev kontaktad av Emil", säger han.

Foto: Montage: Jonathan Åhman/Malin Belfrage

Ishockey2021-05-04 13:30

Som Sporten kunde berätta den 20 april var Gudmundsson en het kandidat till att ta över VIK. Efter några intensiva veckor kunde han under måndagen signera det avtal som gör honom till VIK:s huvudtränare de kommande två säsongerna. Det kontrakt man enats om är ett så kallat 1+1-kontrakt där det andra året är ett optionsår, båda parterna kan välja att bryta kontraktet redan efter första säsongen.

– Det känns så klart jättekul att få gå i land med saker och ting, säger Gudmundsson, som närmast kommer från ett uppdrag hos Arlanda Wings i Hockeyettan.

Sedan ryktena om Mattias Karlins flytt till Modo började sippra ut och blev allt intensivare hörde tränare av sig till Emil Georgsson, VIK:s sportchef, för att avisera sitt intresse vid en eventuell vakans på huvudtränarposten. Martin Gudmundsson var dock inte en av dem. Han blev kontaktad av Georgsson för några veckor sedan.

– Ja, det var faktiskt Emil som tog första kontakten. Vi diskuterade var jag var i min karriär och om jag kunde tänka mig att komma och jobba i Västervik. Det har varit intervjuer på telefon och sedan var jag nere och träffade Emil, då var det lite mer skarpt läge. Då fick jag presentera vem jag är, vad jag tycker är viktigt i spelet och i ledarskapet. Någon form av arbetsintervju kan man kalla det.

När visste du att du ville till Västervik?

– Jag har haft en del andra kontakter men för min del har huvudspåret varit att hamna här ända sedan jag blev kontaktad av Emil. Jag fick ett bra intryck av honom och de andra jag träffat. Min känsla är att det är en familjär klubb där många jobbar hårt med små resurser. Jag gillar det och kommer från samma miljö. Den bruksmentaliteten och vi-mot-världen-känslan gör att jag tror att jag kommer att passa bra här.

Under sin tid i Almtuna, där Gudmundsson var involverad i många roller, både på junior- och seniorsidan i sju säsonger, fick mycket fokus ligga på kringarbete. Det tror och hoppas han att han slipper nu.

– Känslan här är att jag kommer få fokusera på laget och spelarna. Jag behöver inte städa lägenheter eller hämta spelare på Arlanda. Emil har stenkoll på dom bitarna. Jag får fokusera på det jag är värvad för. Det ska bli jäkligt roligt att få lägga all energi på det.

Vad är det då för sorts tränare VIK får i Martin Gudmundsson?

– Det är svårt att beskriva sig själv. Jag tror att jag upplevs som en strukturerad, seriös och engagerad tränare som sätter en bra struktur i spelsystemet. Väl påläst. Jag har en del styrkor i matchcoachingen skulle jag själv säga. Det finns en struktur och en ram att förhålla sig inom.

– Under åren har jag också behövt värva många unga spelare. Det är en styrka också, att jag är van att jobba med och utveckla unga spelare. Jag kör med raka puckar och ärlighet.

undefined
Martin Gudmundsson har en lång sejour i Almtuna bakom sig.

Raka puckar och ärlighet, är det likaställt med att vara sträng och hård?

– Både och. Jag är ruggigt ärlig med vad jag kräver av en spelare, vad som krävs för att få dra på sig matchtröjan. Jag tycker att man behöver stå för nånting. Jag står för en tydlig ram i defensiven, en tydlig arbetsmoral och etik. Grunden och fundamentet ska alltid finnas där. Det ser jag till att förmedla. Förhoppningsvis köper spelarna det för då blir man rikligt belönad också. Det blir viktigt att vi hittar den grunden direkt och därifrån utvecklar spelet och spelarna.

undefined
"Jag är ruggigt ärlig med vad jag kräver av en spelare, vad som krävs för att få dra på sig matchtröjan", säger Gudmundsson.

35-årige Gudmundsson, ursprungligen från Furudal i Dalarna, kommer inte att, som han själv säger, "komma in som en torktumlare och vända upp-och-ner på allting", utan justera där han tycker att det behövs.

– Mattias (Karlin) har de flesta åren i Hockeyallsvenskan fått VIK att vara ett hårt arbetande lag där i stort sett alla spelare underkastat sig det hårda arbetet. Det är nånting man vill fortsätta utveckla och ta vidare. Sen har jag mina idéer i olika delar av spelet där det kan justeras. VIK:s framgångsrecept har varit grundarbetet och det ska vi behålla.

– I mitt skede av min karriär är Västervik en bra klubb att vara i. Man får testa lite mer av sina idéer, komma med nya inputs. Mattias har varit här i tio års tid, alla vet vad han kan och vad han har gjort. Samtidigt kanske det också var dags att försöka vidareutveckla och få in lite nytt kött och blod och jag tror att jag kan bidra med det. Helheten blir klockren och jag tror att jag och klubben passar varandra bra.

Martin Gudmundsson är ny huvudtränare i Västerviks IK: "För min del har huvudspåret varit att hamna här ända sedan jag blev kontaktad av Emil", säger han.
Martin Gudmundsson är ny huvudtränare i Västerviks IK: "För min del har huvudspåret varit att hamna här ända sedan jag blev kontaktad av Emil", säger han.
Martin Gudmundsson

Ålder: 34, fyller 35 i augusti

Familj: Fru samt barnen Liam och Melissa.

Kommer från: Furudal i Dalarna.

Meriter som spelare: 77 matcher i Hockeyallsvenskan med Mora, Halmstad och Almtuna. 43 ungdoms/juniorlandskamper för Sverige, varav ett J18-VM.

Klubbar som tränare: 2013-2020 Almtuna (U16, J18, J20, A-lag), 2021: Arlanda Wings i Hockeyettan.

Aktuell: Ny huvudtränare i Västerviks IK.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!