Smittskyddsläkaren: "Riskerar att smitta fler"

Spridningen av covid-19 ökar igen, kanske på grund av att den brittiska covid-varianten fått fäste i länet, och då främst i Västervik.

Per-Åke Jarnheimer, biträdande smittskyddsläkare i Kalmar län.

Per-Åke Jarnheimer, biträdande smittskyddsläkare i Kalmar län.

Foto: Skärmdump från Region Kalmar

Västervik2021-02-23 11:21

– Tyngdpunkten verkar ligga där, säger Per-Åke Jarnheimer, biträdande smittskyddsläkare i Region Kalmar län.

Varför spridningen av den brittiska varianten är mer omfattande i just Västervik är oklart. Jarnheimer förklarar att smittspårarna gått in i smittskyddsanmälningarna för att försöka hitta en gemensam nämnare, men inte lyckats. Den kan inte kopplas till vare sig resande, en speciell arbetsplats, eller något annat.

– Men då ska man komma ihåg att de här testerna är några veckor gamla och då är det svårt att genomföra en större smittspårning. Den här informationen har redan blivit gammal.

I stället arbetar de på att bygga upp kapaciteten på covid-testerna för att snabbare kunna se vilka stammar av viruset som förekommer.

Men varför ska vi bry oss om den brittiska varianten? Vad är skillnaden mot den tidigare?

– Framför allt så är den mer smittsam. Vi vet inte än om den ger en allvarligare sjukdomsbild, men med ett mer smittsamt virus riskerar man att smitta fler. Och det är oroande att allt fler behöver läggas in på sjukhus, säger Jarnheimer.

Finns det någon risk att de vaccin som finns inte fungerar lika bra mot den brittiska varianten?

– Nej, vaccinet fungerar. Och just nu är det en kapplöpning om att vaccinera så många som möjligt. Varje vecka vi kan bromsa smittspridningen har vi mycket att vinna.

Att den brittiska varianten har kommit hit tycker han däremot inte är förvånande, utan säger att det bara var en tidsfråga.

Brittiska covid-viruset har fått spridning i Västervik.
Brittiska covid-viruset har fått spridning i Västervik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!