Nu är partnern välkommen på BB i Västervik

Från måndag lättar kvinnoklinikerna i länet på restriktionerna i samband med pandemin. Friska medföljande partners kommer att vara välkomna att följa med vid ultraljudsundersökning och på BB efter förlossningen.

Det förbättrade smittoläget gör att restriktionerna lättas.

Det förbättrade smittoläget gör att restriktionerna lättas.

Foto: Gustav Lindwall

Västervik2021-06-11 11:58

Rutinerna börjar så smått att återgå till det normala, förklarar Maria Pettersson, avdelningschef på BB och gyn i Västervik.

– Tidigare under pandemin har medföljande partner inte fått stanna kvar på sjukhuset efter förlossningen. Man har, om man inte haft några sjukdomssymptom, fått följa med på besöken inför och förstås under själva förlossningen men därefter har partnern fått lämna BB, säger Maria Pettersson.

Innebär detta att man återgår till ett normalläge nu?

– Inte helt. Skillnaden är att man fortsatt måste hålla sig på rummet och inte vistas i de allmänna lokalerna.

– Nu hoppas vi bara att utvecklingen fortsätter åt rätt håll så att vi inte måste bromsa igen, säger Maria Pettersson.

Är det många som under pandemin fått föda själva, på grund av att partnern varit hemma sjuk?

– Nej, inte många men några stycken. Då har vi löst det så att den hemmavarande partnern ändå kunnat vara med via Facetime.

I augusti förra året hävdes restriktionen som innebar att partnern inte fick stanna kvar efter förlossningen, men den återinfördes sedan i december eftersom smittspridningen ökat markant under hösten.

– När smittan börjat spridas mer aktivt och allmänt i samhället valde vi att strama åt igen, förklarade Kvinnoklinikens verksamhetschef Lena Arvidsson beslutet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!