Så många Vimmerbybor har vaccinerats

Fler och fler vaccineras. I Vimmerby har mer än var tredje invånare fått den första sprutan och i gruppen över 70 år har 96 procent fått första dosen.

Mer än var tredje invånare i Vimmerby över 18 år har fått första sprutan med vaccin mot covid 19. Inomen snar framtid kallas nästa åldersgrupp, 50-59 år.

Mer än var tredje invånare i Vimmerby över 18 år har fått första sprutan med vaccin mot covid 19. Inomen snar framtid kallas nästa åldersgrupp, 50-59 år.

Foto: TT-Bild / Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-05-03 11:55

Det visar Folkhälsomyndighetens senaste sammanställning som sträcker sig till och med söndagen, den 25 april samt uppgifter från Region Kalmar som är ännu färskare än Folkhälsomyndighetens statistik.

– När jag tittar på gruppen 70 år och uppåt ligger vaccineringsraden på 96 procent både i Vimmerby och för länet i sin helhet fram till och med Valborgsmässoafton, säger vaccinationssamordnare Marie Ragnarsson.

Hon betonar att det då handlar om personer som har fått minst en dos och även de som fått en bokad tid.

– Det ändå väldigt bra siffror och det känns nu av vi betar fler och fler, säger hon.

Folkhälsomyndighetens siffror, som offentliggjordes i torsdags och som avser fram till och med söndagen den 25 april, visar att totalt har dittills 4 442 fått minst en dos, och 1 436 har även fått en andra dos. De vaccinerade finns i alla åldrar, men är naturligtvis flest i högre åldersgrupper. Totalt har nära 36 procent av Vimmerbyborna fått minst en spruta. Nära tolv procent har fått två.

Vaccinationsgraden varierar en hel del mellan kommunerna. I Västervik har 49 procent fått en dos.

– Det sker ingen prioritering mellan kommunerna, utan det är andra faktorer som förklarar det, exempelvis att det bor mycket vårdpersonal i Västerviks kommun, säger Marie Ragnarsson.

På måndagen gick regionen in Fas 4 och nu kan även 50– 59– åringar boka tid för vaccination.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!