Så valde Georgsson tränare: "Det var en viktig punkt"

Efter sin första tunga rekrytering kan Västerviks IK:s sportchef Emil Georgsson andas ut: "Tror det är rätt väg att gå från det vi har haft", säger han till Sporten.

Emil Georgsson stod i båset som assisterande tränare under förra säsongen. Till hösten är han åter renodlad sportchef och har nu plockat in Martin Gudmundsson som ny huvudtränare.

Emil Georgsson stod i båset som assisterande tränare under förra säsongen. Till hösten är han åter renodlad sportchef och har nu plockat in Martin Gudmundsson som ny huvudtränare.

Foto: Jonathan Åhman

Ishockey2021-05-04 13:30

En era är över i Västerviks IK och en ny ska ta sin början. Mattias Karlin tackade för sig efter tio framgånsfyllda säsonger och flyttade hem till Örnsköldsvik och Modo. Efter sig lämnade han stora skor och den som har valt ersättaren är Emil Georgsson, som efter några intensiva veckor av intervjuer och inhämtande av referenser bestämde sig för Martin Gudmundsson.

– Det känns bra. Vi har tagit mycket tid sedan säsongen tog slut på att hitta rätt och det känns skönt att vi kommit i hamn med en tränare som jag tror är rätt väg att gå vidare från det vi har haft.

Det som gjorde att Georgsson valde Gudmundsson, med sju säsonger i Almtuna bakom sig, är att han passar in bra på den profil man hade satt upp för huvudtränarjobbet.

– Det var framför allt två bitar. Den första är drivet, han är målmedveten och ser inte Västervik som sin slutdestination även om han inte är främmande för att stanna en tid. Det var en viktig punkt, att inte ta hit någon som är trött eller i slutet av sin karriär. Vi gör en resa och har gärna folk som vill göra sin resa med oss. Det andra var det vi pratat om tidigare, att man kommer från samma typ av förening, så man slipper räta ut dom frågetecknen, som vi kanske inte kan räta ut heller där vi är som förening.

Mattias Karlin må lämna ett stort hål efter sig men Georgsson och klubben ser hans avsked som en möjlighet att förändra och förbättra vissa delar som kanske varit eftersatta tidigare.

– Jag tycker att vi måste kunna öka träningsmängden och kanske öka kravbilden lite grann. Det är en kulturfråga i grund och botten. Klubben spelade på lägre nivå i många år och den träningskultur som finns i andra föreningar har inte funnits här. Det försöker vi bli bättre på hela vägen ner till ungdomslagen. Så ser det ut i de flesta andra elitföreningar som i slutändan är våra konkurrenter. Det handlar mer om inställning än ekonomi. Vi har en resa att göra som klubb och vi kan inte tro att det kommer gå fort.

Georgsson känner ingen osäkerhet kring valet av tränare men han duckar inte för att han är medveten om vikten av att träffa rätt med vad som är hans första huvudtränarrekrytering.

– Nej, vi är inte osäkra på Martin men på rekryteringsprocessen på nåt sätt. Det är inte ofta vi håller på med tränarrekryteringar och det här var min första som sportchef så det fanns en osäkerhet kring vilken väg man skulle gå. Det är första gången jag tar ett beslut som helt och hållet landar på mig.

Alla papper är påskrivna och nu kan arbetet med att sätta en trupp till kommande säsong ta fart på allvar. Och Martin Gudmundsson kommer att vara involverad i processen.

– Martin kommer att vara mycket involverad även om det i första hand är min huvudsyssla men jag vill att tränarteamet, där också en assisterande tränare ska in på sikt, ska vara med och tycka och tänka. Vi jobbar som ett team men vi har våra olika ansvarsområden.

Truppen har redan fyllts på med några spelare, där de enda som är officiellt klara är Edvin Olofsson (som spelade under Gudmundsson i Arlanda i vintras), Victor Öhman, Mattias Wigley och Ryan Gropp.

– Spelare och agenter har såklart velat veta vem som ska leda laget i höst innan de fattar några beslut. Nu får vi se vad responsen blir på Martin, men jag är helt övertygad om att vi får ihop ett lag som vi känner oss nöjda med i augusti, avslutar Georgsson.

VIK:s lagbygge 2021/22

Målvakter: Edvin Olofsson

Backar: Ingen har presenterats

Forward: Victor Öhman, Ryan Gropp, Mattias Wigley

Huvudtränare: Martin Gudmundsson

Assisterande tränare: Ingen klar

Målvaktstränare: Gabriel Remelin

Fotnot: Enligt obekräftade uppgifter är Adam Åhman, Joakim Hagelin och Tim Wahlgren klara för spel i VIK.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!