Stor uppslutning när minnessten invigdes

Över 60 personer mötte upp när Fredsbaskrarna invigde sin minnessten på Kulbacken i Västervik, till minne av alla veteraner.

Peter Enström, Hans Ellervik, Dan Nilsson (S) och Åke Hammarskjöld vid minnesstenen.

Peter Enström, Hans Ellervik, Dan Nilsson (S) och Åke Hammarskjöld vid minnesstenen.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Västervik2021-10-24 17:00

Som vi tidigare berättat har stenen rests för att hylla dem som deltagit i militära insatser utomlands, men också dem som varit verksamma i Försvarsmakten inom landet.

Hans Ellervik inledde invigningsceremonin med att påminna de församlade om att vi har mycket att högtidlighålla i dessa dagar. När det gäller FN, var det lite extra speciellt just på söndagen.

– FN-dagen firas i ljuset av att Sverige fyller 75 år som FN-medlem, sa Ellervik.

undefined
Många ville vara med på invigningen av minnesstenen på Kulbacken.

Vid invigningen spelades marschmusik. Fanbärare fanns det också, både med svenska flaggan och Fredsbaskrarna Sveriges ljusblå fana.

Fredsbaskrarna Sverige använder numera namnet Sveriges Veteranförbund. Peter Enström, som sitter i förbundets centralstyrelse, berömde Västerviks satsning på en minnessten.

– På Gotland har vi hållit på sedan 2014 med att försöka få till stånd en sådan här sten. Vi har fått en gräsplätt.

Kommunalrådet Dan Nilsson (S) höll också tal.

– Många är ni veteraner från Västerviks kommun som har gjort fantastiska insatser i fredens tjänst. Utan er hade världen definitivt varit en sämre plats.

undefined
Invigningsceremonin har inletts.

Åke Hammarskjöld från Tuna gård talade om sin släkting, Dag Hammarskjöld, som dog i en flygkrasch för 60 år sedan. Dag Hammarskjöld var FN:s generalsekreterare under åren 1953–1961.

– Han var syssling till min farfars far.

Bland deltagarna vid invigningen fanns också Göran Nilsson, ordförande för Fredsbaskrarna lokalt. Han berömde kommunens insats för att stenen skulle kunna komma på plats.

undefined
Fanbärarna har tagit plats vid minnesstenen.
undefined
Göran Nilsson är ordförande för Fredsbaskrarna lokalt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!