Lagliga bilträffar: "Man måste möta ungdomarna"

Lagliga bilträffar kommer att anordnas i Vimmerby. "Vill ge ungdomarna ett alternativ", säger initiativtagaren.

Lagliga bilträffar kommer att anordnas på parkeringen till Dollarstore i Vimmerby.

Lagliga bilträffar kommer att anordnas på parkeringen till Dollarstore i Vimmerby.

Foto: Scumball pressfoto

Vimmerby2021-07-11 06:00

Redan den 17 juli anordnas den första av bilträffarna som kommer att äga rum på parkeringen till Dollarstore i Vimmerby. Bakgrunden är att Tony på föreningen Scumball läst om problemen med busköring och stökiga bilträffar i media. Som van arrangör av bilutställningar vill han hjälpa till att skapa ett alternativ för ungdomarna. 

– Vi bestämde oss för att arrangera lagliga bilträffar istället, så får vi se om det hjälper, säger Tony på Scumball. 

– Vi har beslutat att vi ska börja med fyra träffar och ha bilstereo-utbildning. Sedan hoppas vi på att kunna samarbeta året runt med Vimmerby kommun. För att få bukt med problemet tror jag att man måste möta ungdomarna och se deras perspektiv. 

Kommunen är medarrangör och betalar Scumball för att de ska anordna bilträffarna. 

– Vi tror att det är bra att fånga upp ungdomarna som har motorintresset och det är ett bra sätt att de får vara med och arrangera det, säger Anders Degerman, Folkhälsosamordnare på kommunen.

undefined
Bilträffarna kommer hållas fyra gånger under sommar och tidig höst.

Bilträffarna sker som ett samarbete mellan föreningen, polisen, kommunen, Fabriken och lokala ungdomar. Alkohol- och drogförbud råder.

– Vi söker tillstånd från polisen vid varje träff, därför kan vi kalla oss lagliga. Vi har säkerhetspersonal, säkerhetszoner, brandsläckare och sjukvårdsväskor. Sedan ordnar vi med bajamajor och vi städar efter oss. Tanken är att det ska bli riktigt trevligt men organiserat,säger Tony på Scumball. 

Från kommunens sida ser de fram emot att få arrangera något tillsammans med ungdomarna för att kunna skapa en bra relation och visa att de tror på dem. Kommunen kommer även bidra med personal på plats för att se till så att evenemangen blir lyckade.

– Vi vill göra något för ungdomarna och visa att vi stöttar deras intresse, precis som vi stöttar de som spelar fotboll eller innebandy. Bilproblematiken som har varit grundar sig många gånger i frånvarande vuxna, då är det viktigt att vi är där och stöttar upp, säger Anders Degerman.

De andra träffarna planeras att genomföras 28 juli, 28 augusti och 7 september.

– Det är viktigt att ungdomarna verkligen vill göra det här och det tror jag. De som är med och hjälper till är väldigt aktiva. Träffarna blir ett sätt för alla att mötas. Alla är välkomna, oavsett om man har en sketen gammal Volvo eller en sprillans Ferrari. Man kan vara 15, 20, 50 eller 80 år gammal, det spelar ingen roll, säger Tony på Scumball.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!