Då inleds vaccinationerna i fas två i Vimmerby

Region Kalmar Län erbjuder nu personer över 80 år möjligheten att boka tid för vaccinering, med start vecka nio.

Nästa vecka inleds fas 2 och de över 80 år får möjlighet att börja vaccinera sig.

Nästa vecka inleds fas 2 och de över 80 år får möjlighet att börja vaccinera sig.

Foto: TT

Vimmerby2021-02-26 11:15

Nästa vecka räknar Region Kalmar med att man ska kunna börja vaccinera personer inom fas 2. I fas 2 erbjuds personer som är 65 år eller äldre vaccination. Men man börjar med de äldsta i gruppen. Förra veckan skickade regionen ut ett brev till alla över 80 år med erbjudandet att de nu kunde börja boka tider för vaccinering.

– Nästa vecka inleder vi vaccinationerna i fas 2 vid de flesta hälsocentralerna i regionen. Vi gör en prioritering inom fas 2 och börjar med de äldsta, alltså 80-plusarna, och går sedan nedåt i åldrarna, säger Rolf Asmundsson, pressekreterare på Region Kalmar.

Samtidigt som fas 2 nu inleds rapporterar Vimmerby kommun att de äldre på bland annat särskilda boenden och med hemsjukvård inom fas 1 nästan är färdigvaccinerade.

– Ja, vi är i sluttampen och vi räknar med att bli klara nästa vecka, i alla fall med den stora delen. Sedan tar ju inte uppdraget slut. Även efter nästa vecka kan vi komma att behöva vaccinera eftersläntrare och till exempel nya personer som flyttar in på boendena, men i princip blir vi klara nästa vecka om vi får vaccinet som vi ska, säger Sirpa Lumme, medicinskt ansvarig sjuksköterska inom kommunen.

Vaccinationerna har i stort sett gått enligt plan och det tack vare att man på det hela stora fått de leveranser av vaccin som man behövt.

– Vi vaccinerar de äldre med Pfizers vaccin. Det har varit lite mer problematiskt med leveranserna av Astra Zenecas vaccin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!