Då kan 30-plussarna i Vimmerby få vaccin

Nästa vecka är planen att öppna vaccinbokningen av 30-39-åringar mot covid-19 i länet. Samtidigt väcker den nya virusvarianten oro – och hot om nya restriktioner.

Snart kan 30-39-åringarna vaccinera sig.

Snart kan 30-39-åringarna vaccinera sig.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Vimmerby2021-06-17 14:23

Totalt har 200 000 doser vaccin getts i Kalmar län, vilket innebär att vi har kommit långt i vaccineringen. Under torsdagen lades nya tider för vaccination ut för 40-49-åringar och personer i riskgrupp. Planen är att öppna vaccinbokningen för nästa åldersgrupp, 30-39-åringar, under nästa vecka. 

Det berättade vaccinsamordnaren Marie Ragnarsson under en digital presskonferens på torsdagen. Hon säger också att tiderna går åt snabbt.

– Vi lägger ut tider så fort vi får bekräftelse om doser och på några timmar brukar de ta slut. Vi har en väldigt stor vaccinationsvilja i vår region, vilket är positivt. 

Men trots sjunkande smittotal och nya vaccindoser är inte allt frid och fröjd. En ny indiska mutation, den så kallade deltavarianten, väcker oro. I Blekinge och Värmland, som haft flest fall av varianten i förhållande till sin befolkning, har man vidtagit smittskyddsåtgärder. 

– Skulle deltavarianten få fäste även i vårt län kan det återigen bli aktuellt med regionala rekommendationer även hos oss. Vi ökar nu ambitionsnivån ytterligare i vår smittspårning för att snabbt kunna stoppa smitta kring varje bekräftat fall, oavsett vilken variant det rör sig om, säger Lisa Labbé Sandelin, som inte deltog i pressträffen men uttalar sig i det pressmeddelande som Region Kalmar län skickat ut.

För att skydda sig mot deltavarianten är det viktigt att ta bägge sprutorna när man vaccinerar sig. Den som är fullt vaccinerad har ett gott skydd, enligt Lisa Labbé Sandelin. "Kom på den bokade tiden du har", uppmanar vaccinsamordnaren Marie Ragnarsson. 

Än så länge har man lyckligtvis inte märkt av att folk avbokar sina tider i någon större utsträckning, och vaccinleveranserna fortsätter att rulla in som planerat.

Smittspridningen är låg just nu, men av de fall som upptäckts är det mestadels barn och ungdomar. Lisa Labbé Sandelin höjer ett varningens finger för att de senaste veckorna med skolavslutningar och studentfester kan komma att visa sig i smittspridningen framöver. 

– Det har förekommit oroväckande stora privata arrangemang med upp emot 90 deltagare, men även skolor som haft väldigt stora sammankomster. Jag vill påminna om att under hela juni månad ska vi fortsatt bara umgås i en mindre krets, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!