Efter hälsocentralens vädjan – så är läget nu

I slutet av april skrev vi om en oroväckande trend som märkts av på Vimmerby hälsocentral, nämligen att folk inte stannar hemma och inväntar provsvar. Verksamhetschef Camilla Ljungdahl berättar hur läget ser ut idag.

"Testviljan är hög", berättar Vimmerby hälsocentrals verksamhetschef Camilla Ljungdahl.

"Testviljan är hög", berättar Vimmerby hälsocentrals verksamhetschef Camilla Ljungdahl.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2021-05-04 17:30

– Jag tycker att det är bättre. Jag får färre kommentarer från personalen om att det är folk som inte sköter sig, säger Ljungdahl.

I en tidigare intervju vittnade Ljungdahl om att hälsocentralens dörrvärdar vid ett flertal gånger fått stoppa personer som nyligen testat sig men ännu inte fått provsvar från att gå in i hälsocentralens lokaler. 

Under måndagen stod hon själv som dörrvärd och hon berättar att hon lagt till en fråga som hon ställer till folk som vill komma in i hälsocentralens lokaler:

– "Har du tagit självtest och inväntar provsvar?" Det är nästan så att folk hajar till när man ställer den frågan, säger hon och fortsätter:

– Men många förhåller sig till det på ett bra sätt och jag hoppas att det fortsätter så. 

På Vimmerby hälsocentral finns det möjlighet att både hämta ut självtest för covid-19 men också att göra en provtagning på plats som är assisterad av personal. Innan och efter påsk var det hårt tryck på tider för att testa sig enligt Ljungdahl.

– Då var det en rejäl topp med bokningar för utlämning av självtester och assisterad provtagning. Men sen gick det kraftigt ner, så då var vi nere på en 25-30 tester om dagen. Nu är vi uppe igen med fler. 

Tider för självtester och assisterade provtagning har varit fullbokad de senaste två dagarna.

– Testviljan är hög och det är positivt för man ska provta sig så snart man har symptom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!