Nära 55 miljoner från ägarna räddar ALV:s ekonomi

Astrid Lindgrens Världs huvudägare räddade sagoparken med ett koncernbidrag under värsta covidkrisen. Det handlar om nära 55 miljoner kronor. Utöver det tog bolaget ett extra lån på 75 miljoner. Nu siktar bolaget på nya satsningar.

Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby har en trygg ägare att luta sig mot. Moderbolaget har gått in med ett koncernbidrag på nära 55 miljoner för att motverka effekterna av covidkrisen för parken i Vimmerby. Det redovisade Jocke Johansson för fullmäktige på måndagskvällen.

Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby har en trygg ägare att luta sig mot. Moderbolaget har gått in med ett koncernbidrag på nära 55 miljoner för att motverka effekterna av covidkrisen för parken i Vimmerby. Det redovisade Jocke Johansson för fullmäktige på måndagskvällen.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-06-14 19:11

– Det var helt enkelt för att överleva, berättade vd Jocke Johansson när han på måndagskvällen presenterade Astrid Lindgrens Världs årsredovisning för 2020 för Vimmerbys kommunfullmäktige. 

Ett år som saknar motstycke i bolagets historia.

– Vi slutar på ett minus på nära 90 miljoner kronor. Det handlar om ungefär de samlade vinsterna under åtta till tio år på grund av ett felaktigt polisbeslut, sade han.

Han redovisade även att Astrid Lindgrens Värld fått cirka 21 miljoner kronor i Covidstöd från staten.

– Det är mycket pengar, men väger ändå ganska lite när det handlar om så stora förluster som det gör, sade han.

Bolaget tog också vara på extra lån som staten erbjöd företag på grund av pandemin.

– Vi tog upp lån på 75 miljoner kronor helt enkelt för att överleva, sade Jocke Johansson.

Utöver det har Astrid Lindgrens Värld AB, tagit emot ett stort koncernbidrag.

– Det är vår huvudägare, Astrid Lindgrens Förvaltning AB som går ett koncernbidrag med nära 55 miljoner kronor, redogjorde Jocke Johansson.

Utöver det har bolaget också lyft pengar ur periodiserade fondmedel på runt 30 miljoner kronor.

– Det gör att bokslutet till sist stannar på 2,9 miljoner på sista raden, summerade han.

Han konstaterar även att bokningarna tagit fart sen parken öppnade försiktigt den 28 maj och med mer full kraft från den 1 juni. 

– Ni har säkert sett i media att vi haft runt 4 000 besökare i helgen. Det är ungefär vad vi kan ha med nuvarande restriktioner. När de lättar än mera den 1 juli räknar vi med att kunna öka till 6 000 plus att det då ökar från 500 till 3 000 besökare på våra föreställningar, allt förutsatt att vi inte skapar trängsel någonstans, förklarade han.

Han gick också igenom flera nystarter av planer som tvärbromsades i fjol. Det handlar om att renoverings- och underhållplaner. Logen där den tidigare Saltkråkan fanns ska byggas om till konferensanläggning 

Dessutom avser bolaget att fortsätta med tredje etappen i den stora boendesatsningen som lett fram till "Lilla staden".

– Då ska man veta att den tredje etappen är lika stor som ettan och tvåan tillsammans, sade Jocke Johansson.

När den etappen ska vara klar framgick inte av redovisningen till fullmäktige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!