Efter stängningar: Buskörarproblemet har flyttat sig

Innan kommunen beslutade att stänga parkeringen vid ishallen var det vanligt att ungdomar buskörde och var högljudda på den parkeringen. Vi kan nu berätta att buskörningen flyttat till andra ställen.

En papperskorg har blivit förstörd hos Tempo, någon har slitit loss den från stolpen.

En papperskorg har blivit förstörd hos Tempo, någon har slitit loss den från stolpen.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2021-02-26 06:15

En person som bor i närheten av Tempo-parkeringen vaknade i tisdags kväll vid 23-tiden av att hög musik spelades från parkeringen där ett gäng ungdomar stod med sina bilar.

– En stod med bagaget öppet och spelade musik, det var nog vad bilen kunde ge i ljud tror jag för det lät riktigt ordentligt. Det höll nog på i någon halvtimme innan de åkte därifrån, säger hen och fortsätter:

– Det är nog många som går och lägger sig vid nio-halv tio för man ska kanske upp och jobba vid klockan fem och jag tänker på de som har småbarn som kanske har somnat – det ställer till mycket för många häromkring. 

Björn Johansson som driver Tempo bekräftar problemet med att ungdomar träffats på parkeringen under några kvällar den senaste veckan. 

– De levde rövare och skräpade ner. Jag fick städa en tre-fyra timmar igår, sen var det någon som slitit sönder en papperskorg för mig också. 

Har det här problemen förekommit tidigare?

– Nej, bara någon gång ibland. De får gärna vara här men de behöver ju inte vända till och leva fan. De spelar musik och stör grannarna i lägenheterna runtom. 

Han vet inte om han ska vidta några åtgärder för att stänga parkeringen nattetid.

– Är det så att alla andra parkeringar stänger igen så får jag väl göra likadant antagligen. Jag kan inte hålla på och röja undan varje dag eller efter varje helg. 

undefined
"Det är det som är lite synd. Man flyttar ju bara problemet istället för att ta itu med problemet. Jag har inget svar på det, men man skulle punktmarkera och ta bilarna från dem." säger Björn Johansson.

Kommunpolisen Håkan Karlsson är medveten om att problemet tycks ha flyttat på sig till nya parkeringar.

– Vi har hört att det är problem vid Tempo och vid gasmacken i Älåkra. Vi har även haft inringare från Södra Vi. Tempo-parkeringen har ju varit ganska fri förut och ut mot Älåkra har det inte varit något heller innan, så det har nog flyttat sig lite kan man säga, säger han och fortsätter:

– Det ligger ute för kännedom för alla patruller att problemet är lite delvis flyttat. 

Att det eskalerar under sportlovet är inget förvånande i sig menar Karlsson. 

Lägger ni några extra resurser på att patrullera i stan under lov när mer såna här typer av problem kan uppstå?

– Det här är en ledighetsvecka för många. Vi får anpassa oss efter att det är ett högt semesteruttag hos oss också. Vi kan bara upprätthålla det vi ska, sen är det inte tomt på poliser på något sätt, men vi kan inte ha några större inriktningar eller insatser under en sån här vecka. 

Marie Nicholson (M), menar att man haft med sig att stängningen av ishallsparkeringen och gymnasieparkeringen kunde föra med sig att problemet flyttar sig.

– Vi vet också att man flyttar inte problemet i all evinnerlighet utan till slut så kommer man åt det. När vi tog beslutet att göra den tillfälliga stängningen så informerades en del av fastighetsägare till parkeringar där vi såg att det kunde bli ett problem, jag tror inte att vi tänkte på Tempo då, säger hon och fortsätter:

– Det är naturligtvis så att vi får ha en dialog och se om man kan göra någon slags gemensam åtgärd om problemet kvarstår. 

En utvärdering kring avstängningen genomförs och beslut huruvida den blir permanent kommer i framtiden. 

– Vi ser att det fortfarande är ett stort problem men vi försöker ta ett större tag. Det handlar inte bara om att vi ska sätta in förbud och reglera utan också om att vi måste kunna arbeta med ungdomarna, men på grund av pandemin så har en del av de aktiviteter vi hade planerat inte varit möjliga att genomföra.

Parkeringsavstängningar

Bilburen ungdom och buskörning i centrala Vimmerby är ett ständigt återkommande problem.

Efter att boende störts kring ishallsparkeringen och gymnasieparkeringen beslutade kommunen för att tillfälligt stänga parkeringarna nattetid. 

Nu har det beslutats att den tillfälliga avstängningen förlängs till och med den 14 mars. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!