Färre sjuksköterskor i sommar: "Jag ser ingen oro"

Genom delegering av basuppgifter och en långsiktig planering har kommunen löst sommarens tillsättningen av sjuksköterskor.

Richard Söderlund är enhetschef på socialförvaltningen och ansvarig för tillsättningen av sjuksköterskor på kommunens enheter under semesterperioden och han känner ingen oro inför sommaren.

Richard Söderlund är enhetschef på socialförvaltningen och ansvarig för tillsättningen av sjuksköterskor på kommunens enheter under semesterperioden och han känner ingen oro inför sommaren.

Foto: Jimmy Karlsson/Claudio Bresciani TT

Vimmerby2021-06-15 08:00

– Det ser bra ut. Sommaren är klar och alla tjänster är tillsatta, säger Richard Söderlund, enhetschef på socialförvaltningen och ansvarig för tillsättningen av sjuksköterskorna under semesterperioden. 

Det huvudsakliga bekymret har varit tillsättningen av nattsjuksköterskor men även den rekryteringen är nu löst.

– Vi har säkerställt med nattsjuksköterskorna som egentligen är det kritiska läget för där man verkligen måste ersätta då man inte kan gå ner i antal där. Sen har vi byggt upp organisationen med lite fler undersköterskor så att sjuksköterskorna kan delegera vissa basuppgifter till våra egna undersköterskor. 

Något färre sjuksköterskor blir det under semesterperioden men Söderlund ser ingen anledning till oro.

– Vi går ner i antal sjuksköterskor under sommaren men det är ett jämnt antal så vi säkerställer sjukvården på alla sätt och vi har tagit in ett par sjuksköterskor som timtid som säkerställer kvällar och helger. Vi har haft en bra flush i det och jag ser ingen oro utan det ser bättre ut än förra sommaren.

Förra sommaren, som den första i pandemin, har fått agera lärdom för många branscher och även i kommunen har man tänkt annorlunda i år.

– Vi har haft samma strategi inför alla somrar men med pandemin i bakgrunden startade jag och min samordnare sommarplaneringen tidigare i år så att vi har kunnat ta höjd. Den långsiktig planeringen startade redan efter årsskiftet och det har varit lyckat till den här sommaren, säger Söderlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!