Föreningen tänker om - ordnar en digital tomtevandring

En digital hälsning och så en brevlåda för alla önskelistor. Jultomten närvarar, om än på ett annorlunda sätt, när Friluftsfrämjandet i Rimforsa ställer om sin årliga tomtevandring.

Friluftsfrämjandet i Rimforsa, med ordförande Karin Gustafsson, stoppas inte av pandemin utan ställer om sin årliga tomtevandring.

Friluftsfrämjandet i Rimforsa, med ordförande Karin Gustafsson, stoppas inte av pandemin utan ställer om sin årliga tomtevandring.

Foto: Dennis Petersson

Rimforsa2020-11-30 20:00

Som mest har föreningen, under de senaste sex åren, lockat ut uppemot 300 personer i naturen under lördagen den andra advent. En julsaga brukar hängas upp i skogen och längs en sträcka, som markeras ut med levande ljus, väntar en rad överraskningar. I slutet får man till och med träffa jultomten som tar emot barnens julklappsönskningar. Coronapandemin gör, som för så mycket annat, att ett sådant upplägg inte är aktuellt i år.

– Det är åtta personer i varje sällskap som gäller och med tanke på hur det brukar vara vid tomtevandringen är det inte försvarbart att köra på samma sätt som förut - både för vår och jultomtens säkerhet. Han är ju 70-plussare och i riskgruppen, konstaterar friluftsfrämjandets ordförande Karin Gustafsson och fortsätter:

– Vår filosofi i organisationen är att främja folkhälsa och rörelseglädje och vi har dessutom blivit uppmanade direkt av Folkhälsomyndigheten att inte ställa in utan att ställa om. Därför har vi gjort just det.

undefined
Längs den 2,5 kilometer långa sträckan har föreningen placerat ut julkulor och reflexer - närmare 200 stycken.

När vi träffas vid skogspartiet, strax intill Björklidens förskola i Rimforsa, ordnar Gustafsson de allra sista förberedelserna. Här, vid anslagstavlan och instruktionsskyltarna, börjar nämligen årets tomtevandring. Den här gången är evenemanget helt digitalt. Genom att ansluta sig med mobiltelefonen kan man, mellan den 1:e och 14:e december, ta del av julsagan direkt på skärmen. Önskelistan, ja den lämnas i en brevlåda där jultomten har lämnat en digital hälsning.

– Vi kan naturligtvis inte ha levande ljus utsatta men vi har hängt ut uppemot 200 reflexer och en del julkulor i skogen så vi gör vad vi kan för att återskapa upplevelsen och göra det stämningsfullt, förklarar Gustafsson och fortsätter:

– Begränsningarna är att det inte är handikappsanpassat eller barnvagnsvänligt och att alla inte har en mobiltelefon men det här var det enda sättet som vi kunde lösa det på.

undefined
Jultomten närvarar inte fysiskt i år men däremot har han lämnat en digital hälsning. Önskelistorna tar han emot i en brevlåda.

Är det en ekonomisk satsning för er?

– Omkostnaderna är inte stora men det tar rätt mycket tid att fixa med allting. Vi är en helt ideell förening och det kostar ingenting att gå vandringen. Vi är självklart tacksamma för frivilliga bidrag men det är inget som vi förväntar oss.

Vad ska deltagarna tänka på - ur ett coronaperspektiv?

– Att vara max åtta personer i varje sällskap och att man håller ordentligt med avstånd till de andra grupperna.

Genom att ansluta sig till evenemanget med mobilen får deltagarna en karta. Här ser man vart vandringen går och längs vägen får man ta del av årets julsaga.
Genom att ansluta sig till evenemanget med mobilen får deltagarna en karta. Här ser man vart vandringen går och längs vägen får man ta del av årets julsaga.
Karta: Tomtevandring, Rimforsa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!