Så slår containerbristen mot Vimmerbys handlare

Nu närmar sig julhandeln men containerbristen i världen gör att leveranserna av många varor är försenade. Även handlarna i Vimmerby påverkas.

Containerbristen har lett till problem med försenade levernaser. I Vimmerby har eller får många handlare vänta länge på varor.

Containerbristen har lett till problem med försenade levernaser. I Vimmerby har eller får många handlare vänta länge på varor.

Foto: Henrik Montgomery / TT

Vimmerby2021-10-26 06:00

 Enligt branschföreningen Svensk handel börjar handeln nu att gå mot ett normalläge när samhället öppnar upp. Men stängda hamnar i Asien i kombination med containerbrist sätter käppar i hjulet på den efterlängtade återhämtningen, samtidigt som julhandeln närmar sig.

Inne på Lekia berättar Joachim Hofving att många av leksakerna som kommer från Asien nu är svåra att få hem och att utbudet till jul därför påverkas. 

– Mycket är försenat och vi har artiklar som inte kommer alls. Vi har också varor där vi får färre i antal än vad vi skulle vilja ha. Så det blir tight på grejer, till exempel på Lego, vilket är lite hårt för det står för en stor del av försäljningen. Som tur är har vi fyllt på ganska mycket i god tid. Samtidigt går det inte att beställa många av de varor som nu börjar ta slut.

– Så inför jul får man kanske se lite bredare på vad barnen önskar sig. Det finns ofta bra alternativ men många är rädda för att inte komma med exakt den saken som barnet vill ha. Bäst är det att ta med barnen till butiken, skugga dem och se vad de verkar fastna för.

undefined
"Jag undrar hur det kommer se ut nästa år. Någonstans måste våra leverantörer hämta hem det de förlorar på dyrare frakt. Så jag tror att det kommer att bli tufft", säger Anette Hasselkvist på Sko-Nisse.

Kraftiga förseningar är även Sko-Nisse drabbade av. 

– Vi har varor som skulle ha kommit i september som vi fortfarande väntar på. Sedan kan vi ibland få färre än vad vi har beställt så det är ett bekymmer, precis som det är för många andra. Vi har haft tur med att en hel del leveranser kom under oktober och hoppas på att resten ska komma snart. Bland annat väntar vi på fårskinnstofflor, säger Anette Hasselkvist.

På Elon menar Sebastian Karlsson att bristen på varor inte längre är lika akut som tidigare.

– Nu är det på bättringsvägen, men i somras var det illa. Det har varit brist i omgångar på det mesta, bland annat vanliga dammsugare, komponenter från Kina och rostfritt. Men kunderna har förstått hur situationen har varit och ofta har det gått att lösa. Vad jag kan se framåt så kommer vi få hem de saker vi behöver inför julhandeln, men allt kan hända.

Inne på Dollarstore menar Maya Gustafsson att det är vissa förseningar men att julvarorna sattes in på lagret redan i somras. 

– Vi har haft lite förseningar av våra egna varor eftersom de transporteras längst. Men till 80 procent har vi svenska leverantörer och då brukar det högst vara mindre förseningar. När det gäller jul har vi en väldig framförhållning så de varorna fick vi redan i augusti. Så på det stora hela har vi inte drabbats så farligt. Men kunderna påverkas ibland genom att de inte får exakt vad de vill ha, berättar Maya Gustafsson.

Däremot menar både Cubus och Home of Brands att de inte blivit drabbade av containerbristen. 

 – Peppar peppar har vi fått det som vi har beställt, så nu inför jul känns det bra. Vi är i fas och har det som vi vill ha. Sedan vet jag inte hur det kommer att bli inför kommande beställningar, berättar Gabriella Lundegard på Home of Brands.

Ökade containerpriser

Mer än hälften av partihandlarna som förser svenska detaljhandelsföretag med varor anger att fraktpriserna från Kina har ökat och att leveranser är försenade. Containerpriserna började stiga redan i slutet av 2020 och situationen förvärrades när Suezkanalen blockerades i mars tidigare i år. Priset för att frakta en container från Kina till norra Europa har på vissa håll blivit sju gånger dyrare. 

Källa: Svensk Handel

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!