Här är detaljerna kring ALV:s 180 miljonerssatsning

Den största satsningen i Astrid Lindgrens Världs historia läggs på gästboende. 638 nya bäddar, 51 byggnader, 71 boendeobjekt, 150 ställplatser och 578 nya parkeringsplatser.

Nicholas Lindström pratar om visonen för boendet med Per Karlsson och Peter Adolfzen.

Nicholas Lindström pratar om visonen för boendet med Per Karlsson och Peter Adolfzen.

Foto: Elin Elmström

Vimmerby2021-07-08 18:00

Trots stora ekonomiska förluster under fjolåret växlar Astrid Lindgrens Värld nu upp och gör den största satsningen i företagets historia. 180 miljoner läggs på Den lilla staden.

– Sedan många år tillbaka har vi bestämt att vi ska ha fler bäddar nära till upplevelsen. Det gäller stugboendet, Den lilla staden och ställplatser. Vi har en större efterfrågan än kapacitet och blir fullbokade, menar vd Jocke Johansson. 

undefined
Stugorna som i dagsläget är utan vatten kommer att försvinna under kommade satsning.

Anledningen till att de satsar just nu menar han är enkel. 

– Vi bygger för att vara rustade inför framtiden. Visst var det sjukt ansträngt i fiol då vi lånade 75 miljoner av banken och dryga 50 miljoner från moderbolaget för att överleva. Men vi vet ändå att när pandemin försvinner så kommer folk vilja komma. Därför väljer vi att gasa och kommer att finanserna satsningen med 70 procent banklån, 20 procent från moderbolaget och 10 procent egna vinstmedel.  

undefined
Boendet vid ALV kommer att växa så att det knakar. Redan nästa år ska 382 bäddar och 150 ställplatser stå redo för gäster.

Visionen är att skapa en helhetkänsla mellan boendet och parken. Nicholas Lindström, drift- och utvecklingschef, berättar:

– Vi vill att när man kommer till oss för att bo ska man ha samma känsla inne i boendet som i parken. En känslan av att man på något sätt inte är i den verkliga verkligheten utan i en fantasifylld bubbla. Vi bygger inte på billigaste sättet för vi är väldigt noga med alla detaljer. Så visst är detta det största projekt vi har gjort pengamässigt men det är också det största vad det gäller kärlek och ambition.

undefined
Där halkbanan nu är kommer det byggas ställplatser.

Projekt beräknas vara helt klart till sommarsäsongen 2023. Men redan kommande midsommar ska 382 bäddar och 150 ställplatser stå redo. Ställplatserna byggs där halkbana i Vimmerby ligger i nuläget. 

– När allt står klart kommer vi nära ha dubblat var kapacitet. I prognosen kommer vi redan 2022 öka omsättningen på någonstans 13,5 miljoner och med runt 31 miljoner när hela projektet står klart, säger vd Jocke Johansson.

undefined
Jocke Johansson och Nicholas Lindström på Astrid Lindgrens Värld tillsammans med Peter Adolfzen och Per Karlsson på NCC ser framemot byggstart i slutet av sommaren.

Samtidigt menar han att det inte finns anledning för övriga boendeanläggningar att oroa för att bli utan.

– När vi började bygga ut här det här blev en del oroliga att vi skulle ta alla gäster. Men det blev istället att fler gäster kom totaltsätt. Ibland är det så att affärer drar affärer. Jag tror helt klart att stan tål mer gästbäddar. Redan när jag kom till hit från fjällvärden hade jag uppfattningen att Vimmerby hade alldeles för få med tanke på antalet gäster vi attraherar tillsammans.

Den lilla staden vid Astrid Lindgrens Värld.
Den lilla staden vid Astrid Lindgrens Värld.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!