Gräskarp kan planteras ut i Södra Vi

En källvattensdamm i Södra Vi håller på att växa igen. Därför hoppas Vemab på att få tillstånd att planera ut fisken gräskarp.

Gräskarpar kan bli inplanterade i en damm i Södra Vi för att förhindra igenväxning.

Gräskarpar kan bli inplanterade i en damm i Södra Vi för att förhindra igenväxning.

Foto: Michael Probst

Södra Vi2021-07-17 13:00

En ansökan har skickats till Länsstyrelsen i Kalmar län om utplantering av gräskarp.

– Det är en damm med källvatten i Södra Vi som håller på att växa igen på grund av övergödning. Så därför vill vi plantera ut gräskarp. Tidigare har man använt andra fiskar med samma funktion men antingen så gör de ett dåligt jobb eller så har de dött, säger VA-chef Emma Jonsson på Vimmerby Energi & Miljö AB.

Gräskarpen kan väga uppemot 45 kilo och bli över en meter lång. Ursprungligen kommer den från Asien men planterades, enligt Havs- och Vattenmyndigheten, ut i Sverige första gången 1969. Arten används här för att se till att mindre vattensamlingar och dammar inte växer igen. I Vimmerby är det första gången som de använder sig av arten. 

– Det är många fiskar som vi hoppas på planera ut. Kring hundra. Men det finns inget utlopp så det finns ingen risk att de sprider sig.

I andra delar av världen odlas arten också som matfisk och därför vill Emma Jonsson inte säga exakt var dammen ligger. 

 – Vi vill ju gärna att de ska få var kvar och göra sitt jobb. Inte bli fiskade. När de kan bli utplanterade vet jag inte. Det beror på Länsstyrelsen. Men när vi fått svar kan det nog gå ganska omgående. 

Vemab har tidigare använt sig av andra fiskar för att få hjälpa till med problem.

– Vi har planerade ut guldfiskar i vårt reningsverk för att ta hand om mygglarver. Man ser dem inte så ofta så det är svårt att säga om de är kvar ännu. Men vi har inte haft problem med larverna.

"Att utplacera gräskarp har inte efterfrågats av dem som bor i Södra Vi utan vi gör det på eget bevåg för att vi ser att det finns ett behov av det" säger VA-chef Emma Jonsson.
"Att utplacera gräskarp har inte efterfrågats av dem som bor i Södra Vi utan vi gör det på eget bevåg för att vi ser att det finns ett behov av det" säger VA-chef Emma Jonsson.
Gräskarp

I Sverige finns gräskarp bara som utplanterad, huvudsakligen i dammar och mindre vattensamlingar. Det rör sig då om tusentals utsättningar för biologisk bekämpning av växtlighet. Den finns också i odlingar som matfisk, eller förvildad, i stora delar av Europa samt i Nordamerika, Sydamerika, Afrika och många områden i Asien. Den naturliga utbredningen omfattar större floder från Amurfloden söderut längs Stillahavskusten till Pärlfloden i Kina. 

Källa: SLU Artdatabanken

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!