Heta diskussioner i ks – så röstade partierna

Sju motioner och ett Kindaförslag, det var fullt på kommunstyrelsens bord i veckan. "Det blev väldigt mycket diskussion", konstaterar ordföranden Christer Segerstéen (M).

Bidrag till Gullringens simhal, krafttag mot skadegörelser, en buyss till Vimmerby eller ett kommunalt energibolag. Det var frågor som behandlades av kommunstyrelsen i veckan.

Bidrag till Gullringens simhal, krafttag mot skadegörelser, en buyss till Vimmerby eller ett kommunalt energibolag. Det var frågor som behandlades av kommunstyrelsen i veckan.

Foto: Arkiv/bildmontage

Kinda kommun2021-04-11 14:30

Moderaterna, Liberalerna och Centerpartiet har, med stöd av Sverigedemokraterna, en majoritet i kommunfullmäktige (kf). I kommunstyrelsen (ks) är de dock en minoritet – med fyra av de totalt nio ledamöterna. Detta gjorde att det uppstod oenighet när en rad motioner skulle förberedas för slutgiltigt beslut vid nästa kf-sammanträde. Här listar vi några av motionerna och hur voteringen gick:

Utred ett kommunalt energibolag, motion från V och MP

I enlighet med målen i Agenda 2030 tycker partierna att det är angeläget att kommunen söker fler vägar för att öka andelen icke-fossil energi. Då det just nu satsas på solceller anser de att kommunen bör utreda möjligheten till att skapa ett kommunalt energibolag. M, C, L och SD var emot förslaget då de anser det vara olagligt. De övriga ledamöterna, från S, V, LPo och KD röstade för, och fick majoritet.

Utred skadegörelsen, motion från V

Partiet vill att kommunen ska få bättre koll på de ökade kostnaderna på grund av skadegörelse. De föreslår därför att kostnaderna ska särredovisas och att vård- och omsorgsnämnden ska få i uppdrag att föreslå förebyggande åtgärder som kan minska skadegörelsen. M, C, L och SD röstade emot då det redan sker ett sådant arbete inom ramen för Kindas brottsförebyggande råd. De övriga partierna röstade för och fick därmed majoritet.

Ge bidrag till Gullringens simhall, motion från S

Föreningen som driver simhallen kämpar för sin överlevnad och S anser att Kinda kommun, vars invånare nyttjar anläggningen, bör ge ett årligt bidrag på 350 000 kronor. M, C, L och SD röstade emot med hänsyn till kommunallagens principiella bestämmelser och kommunens nuvarande ekonomi. S fick dock stöd av övriga ledamöter och fick därmed majoritet.

Återinför bussen mellan Hycklinge och Vimmerby, ett Kindaförslag

Hornbon Pernilla Egerton förslag om att kommunen bör återinföra pendlingsmöjligheter mellan Hycklinge och Vimmerby, framförallt för gymnasieelever, fick över 100 röster och kvalificerade sig därför in på politikens bord. Här sa M, C, L och SD nej till förslaget med anledning av den beräknade kostnaden på 1,4 miljoner kronor om året och att det är regionen som ansvarar för kollektivtrafiken. S, V, LPo och KD röstade även här för förslaget, och fick majoritet.

Samtliga motioner tas upp för slutgiltigt beslut i kf den 19 april.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!