Ökad smittspridning lägre ner i åldrarna

I Hultsfreds kommun smittas nu de unga mest av covid-19. "Bland unga vuxna tror jag det kan vara så att de tröttnat och inte riktigt orkar mer".

Smittspridningen i siffror för Hultsfreds och Vimmerby kommun de tre senaste veckorna.

Smittspridningen i siffror för Hultsfreds och Vimmerby kommun de tre senaste veckorna.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2021-05-17 12:30

Det säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin, som sett en successiv förskjutning av vilka som smittas av covid-19.

När regionen sammanställer veckorna 17-19 åt Vimmerby Tidning, är det flest som insjuknat i åldern 10-19. De två första veckorna var det även en tydlig topp i gruppen 20-29 år i Hultsfreds kommun, medan gruppen 40-49 står för flest bekräftade fall i Vimmerby kommun.

En av anledningarna bakom ökningen av bekräftade fall bland unga och unga vuxna förmodar Lisa Labbé Sandelin beror på Folkhälsomyndighetens nya rekommendation, om mer provtagning av även barn och unga utan symptom, när man varit i nära kontakt med bekräftat fall.

– Det tillämpas i regionen sedan någon vecka tillbaka. Dels ser vi att vårdnadshavaren själv tagit initiativ till att provta sitt barn, sedan kompisen fått covid-19, och vi gör mer provtagningar nu i samband med smittspårning, även hos de som är lite yngre utan symptom.

Men – hon ser också en annan fara.

– Om man pratar om ungdomar och unga vuxna till 25-30 år, där tror jag det är lite så att de tröttnat och inte riktigt orkar mer, utan träffas en del ändå. Vi ser att det blir smittspridning trots att gymnasiet har distansundervisning. Utöver det har man det sociala umgänget, man träffas på fest, fast i litet sällskap och ibland tyvärr är man några fler.

Vad har du för uppmaning till de här åldersgrupperna?

– Vi ser att den nya brittiska varianten är effektivare på att smitta, så det umgänget man hade för ett halvår sedan, man träffades på en liten fest, med ett litet umgänge, det funkade rätt säkert då – det är inte lika säkert nu. Vi får också höra mycket att de unga gärna går och handlar i gäng. 

– Gör inte det. Det är så oerhört provocerade för de som hållit sig hemma ett helt år och äntligen kan gå och handla, vi vill ju undvika trängsel, säger Labbé Sandelin som tycker att det varit svårt att förmedla, att vi faktiskt är inne i ett allvarligare läge än tidigare. Jag tror många inte orkar se det riktigt.

I Vimmerby kommun är det åldersgruppen 40-49 år som sticker ut mest, följt av en jämn fördelning mellan de tre grupperna, 20-29, 30-39 och 50-59.

– Har man ett utbrott på en arbetsplats, kan det göra att siffrorna i vissa åldersgrupper sticker i väg. Så har det varit i Vimmerby, som jag tror kan vara förklaringen till att vi fått en topp i åldern 40-49 år, säger Lisa Labbé Sandelin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!