Planerar stänga receptionen och flytta passtationen

Det finns planer att stänga polisstationen i Hultsfred för allmänheten, och flytta passtationen till annan ort. "Befolkningsunderlaget är för litet, vi klarar inte målen".

Det är förändringar att vänta vid polisstationen i Hultsfred. Planen är att lägga ner receptionen och flytta passtationen till annan ort. För tillfället skickas en utredande polis från Vimmerby eller Oskarshamn när stationen är öppen, sedan Leander gått i pension.

Det är förändringar att vänta vid polisstationen i Hultsfred. Planen är att lägga ner receptionen och flytta passtationen till annan ort. För tillfället skickas en utredande polis från Vimmerby eller Oskarshamn när stationen är öppen, sedan Leander gått i pension.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2021-04-12 20:00

Det säger Anders Pleijel, lokalpolisområdeschef för länspolisområde Västervik, dit Hultsfred och Vimmerby hör.

Enligt Pleijel har han länge haft den här tanken, men att den aktualiserades när stationspolis Rolf Leander gick i pension.

– Det har sin förklaring i det – men, tillägger han, även om Leander varit kvar hade vi på sikt inte kunnat ha polisstationen kvar. 

För tillfället skickas en utredande polis från Vimmerby eller Oskarshamn när stationen är öppen tisdag till fredag.

Om planerna sjösätts kan det istället bli en kompensation med ökade öppettider i Vimmerby, där man har polisiär närvaro i form av utredare.

– Jag är inte sugen på att låsa en polis i inre tjänst i Hultsfred, utan jag vill istället ha dem ute på gator och torg för att stävja brottsligheten, säger Anders Pleijel och fortsätter:

– Tanken är då att Hultsfred blir ett så kallat poliskontor, som poliserna utgår ifrån och arresten blir kvar. Däremot försvinner nog receptionen. Det kräver en hel del med att vara på plats och i längden är det inte hållbart att skicka poliser dit, som nu från Vimmerby eller Oskarshamn.

undefined
"Jag är inte sugen på att låsa en polis i inre tjänst i Hultsfred, utan jag vill istället ha dem ute på gator och torg för att stävja brottsligheten", säger lokalpolisområdeschef Anders Pleijel.

Det är dock inte tal om någon minskad polisiär närvaro i Hultsfred, tvärtom, understryker Pleijel. 

– Poliserna i yttre tjänst kommer öka. Vi får nya poliser i november och jag har tänkt sätta några i Hultsfred och Vimmerby. 

Om receptionen avvecklas, hur blir det med passtationen då?

– Jag tittar på att flytta den till annan plats i vårt polisområde eller regionen. Vi har ett högt tryck och klarar inte av att producera mer i exempelvis Kalmar och Växjö, så där skulle behövas fler stationer för att klara trycket.

Till skillnad mot i Hultsfred, där man inte når de produktionsmål som polismyndigheten satt upp. 

– Vi öppnar mer, men det kommer inte tillräckligt mycket folk ändå. Befolkningsunderlaget är för litet, så vi klarar oss med två passtationer istället för tre i det här polisområdet.

Hur kan det se ut för invånarna i Hultsfred och Vimmerby, som ska ansöka om pass?

– Exempelvis att de från Hultsfreds kommun åker till Oskarshamn och Vimmerby till Västervik.

Finns det någon tidsplan så här långt?

– Vi har precis börjat diskutera det, jag vill inte göra något nu. Om corona släpper kanske trycket ökar på Hultsfred. Så det ligger en bit framåt i tiden, eventuellt skulle det kunna komma att bli aktuellt kring årsskiftet.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!