"Pressat läge" – kommunen vädjar till vårdnadshavare

I ett brev till vårdnadshavare som har barn på förskola och fritids vädjar nu kommunen att inte lämna friska barn till verksamheterna om någon i familjen bekräftats med covid-19.

Vimmerby kommun vädjar till vårdnadshavare att behålla sin barn hemma om det finns bekräftad smitta i hemmet.

Vimmerby kommun vädjar till vårdnadshavare att behålla sin barn hemma om det finns bekräftad smitta i hemmet.

Foto: Tomas Oneborg/TT

Vimmerby2020-11-27 16:30

Folkhälsomyndighetens riktlinjer för hushåll där någon smittats av covid-19 är att samtliga ska isolera sig i hushållet, men barn som är friska kan undantas från isoleringen och gå till förskolan. Men nu vädjar Vimmerby kommun till vårdnadshavare i ett brev att behålla barnen hemma.

– Vi kommer inte avvika från Folkhälsomyndighetens riktlinje, men i det här nu pressade läget där vi har en ökad smittspridning så ber vi egentligen vårdnadshavare att om så skulle vara fallet att någon är bekräftat smittad i familjen, att man inte lämnar barnen till förskola eller fritidshemmet. Det gäller inte skolan, för det är skolplikt så friska barn ska gå i skolan, säger Ola Karlsson, barn- och utbildningschef. 

Huruvida Vimmerby kommuns önskan är ovanlig eller inte kan han inte svara på.

– Jag vet att det exempelvis finns kommuner som i det här läget går ut och ber om att vårdnadshavare som är föräldralediga eller arbetssökande inte ska lämna sina barn för att minska trycket och så vidare. Man gör nog lite olika och det här sättet har vi valt, säger han.

Brevet har gått ut till alla vårdnadshavare som har barn på förskola eller fritidshem.

– Det är inget vi kräver eller har bestämt utan det är en uppmaning och önskan i det här pressade läget. I ett sånt pressat läge så känns det som ett rimligt önskemål, säger Ola Karlsson. 

Karta: Vimmerby Kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!