Antalet trafikböter ökar i området – här är orsaken

"Det bemötandet man kan få när man rapporterar en sån pass liten förseelse är att det är lite väl nitiskt", säger polisen Gabriella Bodger om att utdela böter för överträdelser på några kilometer. Hon berättar också varför hon anser att just de böterna är viktiga.

Fler poliser och en satsning på att dessa ska kunna använda laserinstrumentet har gjort att ännu fler trafikböter kan skrivas i Vimmerby och Hultsfreds kommuner.

Fler poliser och en satsning på att dessa ska kunna använda laserinstrumentet har gjort att ännu fler trafikböter kan skrivas i Vimmerby och Hultsfreds kommuner.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2021-04-22 06:00

På knappt fyra månader har en hel del ordningsböter delats ut till trafikanter på vägarna i Hultsfreds och Vimmerbys kommuner. 

– För 2021 från januari till dagens datum så har vi totalt utfärdat 228 ordningsböter. Totalt antal förseelser på de här är 252, vilket betyder att vissa har fått mer än ett brott på samma ordningsbot – att man har gjort två olika saker samtidigt, berättar Gabriella Bodger, gruppchef för ingripandepolisen i Hultsfred och Vimmerby.

Den allra vanligaste orsaken till att polisen skriver en bot är hastighetsöverträdelse. Av de 228 ordningsböterna som utdelats hittills i år är 142 för fortkörning. 

– Av de här 142 stycken så är det 6,3 procent som är böter när man har kört 6-9 kilometer i timmen för fort, säger Bodger.

– Det bemötandet man kan få när man rapporterar en sån pass liten förseelse är att det är lite väl nitiskt. Men om vi som poliser tillämpar låg tolerans, det vill säga att vi rapporterar från 6 km/h över hastighetsgränsen så finns det forskning som visar att den generella trafikrytmen blir långsammare. Istället för att alla kör lite för fort och istället håller sig till den hastighet som är skyltat, så skulle vi spara många liv i trafiken. Det är det som vi motiverar det med. 

undefined
"90 procent av de som vi stoppar och rapporterar, förstår själva att det gick fort och att de köper läget. Sen finns det givetvis de som tycker att ”har ni inget bättre för er än att stå här? Borde ni inte utreda andra brott?” och så vidare." säger Gabriella Bodger.

Statistiken från år 2020 och de fyra första månaderna för 2021 skiljer sig stort. Under hela 2020 skrevs totalt 399 ordningsböter, varav 175 var för fortkörning. Hittills i år har alltså 228 böter skrivits, varav 142 är för hastighetsöverträdelser. 

– Från januari till april 2020 hade vi rapporterat 34 ordningsböter, varav 11 var för hastighet, så jämfört med i år är det en jätteökning.

Vad beror ökningen på?

– Det beror på att vi har blivit fler poliser och vi har haft en satsning på att utbilda fler poliser i det här laserinstrumentet som vi mäter hastighet med. Resultatet blir att fler blir rapporterade, säger Bodger.

undefined
"Nu blir det vår här och det kommer ut lite motorcyklar och det är ett olycksdrabbat fordon. Förra året var det en del olyckor med mc. Det är viktigt att tänka på att ta det lite lugnt i trafiken och hålla sig till de hastighetsbegränsningar som finns, de finns ju där av en anledning." säger Gabriella Bodger.

Den största andelen av ordningsböter delas ut på sträckor där det råder 80 kilometer i timmen som hastighetsgräns.

– Där är 42 procent av ordningsböterna utfärdade. På 50-sträcka är det 20 procent. 

Utöver hastighetsöverträdelser har man rapporterat 58 beteendebrott i trafiken.

– I Vimmerby och Hultsfreds kommuner så har vi många medborgare som klagar på att det bullrar mycket i trafiken i innerstan och man stör den allmänna ordningen med fordon. Det är 16 stycken som blivit bötfällda för onödig och störande körning hitintills i år.

Ett annat exempel på beteendebrott är personer som hållit i mobiltelefon under körning. I år har hittills fem böter skrivits för mobilanvändning. Under 2020 rapporterades totalt 22.

– Den erfarenhet jag har från när jag jobbar ute, är att så fort en målad polisbil syns så stoppar man ju ner telefonen. Men när man jobbar civilt så ser man det då och då.

Andra exempel på beteendebrott är att man inte stannat på stopplikt eller stannat på korrekt sätt, köra för nära framförvarande bil eller kört över heldragen linje.

undefined
Att inte stanna vid stopplikt är ett så kallat beteendebrott.

Just nu har polisen en nationell hastighetsvecka.

– Som statistiken visar så har vi varit duktiga på att vara ute i trafiken alla veckor det här året, men nu den här veckan så blir det att vi påminner varandra lite extra om att det är en hastighetsvecka, och är ute och jobbar mer mot det när vi kan, säger Bodger.

Trafikböter i siffror

Hela året 2020

399 ordningböter, varav hastighetsöverträdelse stod för 175 av dessa.

Januari april 2020

34 ordningsböter, varav hastighetsöverträdelse stod för 11 av dessa.

Januari april 2021

228 ordningsböter, varav hastighetsöverträdelse stod för 142 av dessa. 

På 80-sträckor har 42 % av totala antalet ordningsböter delats ut.

På 50-sträckor är det 20 %.

På 40-sträckor är det 13 %.

Lägst andel ordningsböter har skrivits ut på 90- och 100-sträckor, med 2 % respektive 1 % av totalen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!