Smittskyddet positivt till "personlig lockdown"

Smittskyddsläkaren ser tendenser till en corona-nedgång. Men än är det inte över och de skärpa direktiven kan komma att förlängas.

Smittskyddsläkare Lisa Labbe Sandelin säger att hon tycker att "personlig lockdown" är ett bra begrepp och att varje individ bör stänga ner alla kontaktytor som inte är absolut nödvändiga.

Smittskyddsläkare Lisa Labbe Sandelin säger att hon tycker att "personlig lockdown" är ett bra begrepp och att varje individ bör stänga ner alla kontaktytor som inte är absolut nödvändiga.

Foto: TT / Region Kalmar

Vimmerby2021-05-04 06:00

En vecka har gått sedan Region Kalmar län införde skärpta rekommendationer för att stoppa smittspridningen. Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare, säger att det fortfarande är för tidigt att säga någonting om effekten. 

– Vi väntade oss inte att se en nedgång förrän tidigast den här veckan. Samtidigt ser vi att det är många som gör allt de kan för att följa de nya rekommendationerna, säger hon.

Direktiven innebär bland annat att alla ska begränsa sina sociala kontakter och inte anordna eller delta i evenemang. Vuxna ska inte heller träna tillsammans inomhus. Detta gäller till och med den 16 maj, men kan förlängas beroende på smittoläget. 

– Jag gissar att vissa punkter blir kvar en längre tid men att vi kan släppa på några. Det är två veckor kvar med de här rekommendationerna och mycket kan hända längs vägen, säger Lisa Labbé Sandelin.

Samtidigt ser man enligt smittskyddsläkaren vissa tendenser till att smittan i regionen går nedåt.

– Vaccinationerna pågår och säsongsmässigt hoppas vi på en nedgång likt den vi såg förra maj. Det i kombination med skärpta rekommendationer hoppas vi ska bidra till minskad smitta.

I Östergötland har man liknade restriktioner och kallar det för "personlig lockdown", vad tänker du om det?

– Det är ett bra begrepp. Det handlar om att det är svårt att stänga ner samhället så istället måste varje individ stänga de kontaktytor de kan och har möjlighet till. Så tänker vi här också, säger Lisa Labbé Sandelin. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!