Systembolaget har leveransproblem – kan påverka lokalt

Leveransproblem har gjort att en del systembolag nu står med tomma hyllor. Även butikerna i Vimmerby och Hultsfred kan drabbas.

Leveransproblem runt om påverkar Systembolaget. Även butikerna i Vimmerby och Hultsfred kan beröras.

Leveransproblem runt om påverkar Systembolaget. Även butikerna i Vimmerby och Hultsfred kan beröras.

Foto: Martina Holmberg / TT

Vimmerby2021-07-24 17:00

– Vi har vissa butiker runt om i Sverige där det kan se tomt ut på hyllorna, berättar presschef Anders Porelius. 

– Vad jag har fått rapporerat ska det se bra ut i Vimmerby och Hultsfred. Men det går inte att säga om det kommer hålla i sig. Butiker som har ett ansträngt läge idag kan se ganska bra ut på måndag, tisdag. Tvärtom kan butiker som ser bra ut nu om några dagar ha ett ansträngt läge. Det vänder så snabbt och går inte att förutspå.

Anledningen är problem med att få varorna transporterade under sommarmånaderna. 

– Vi är sist i kedjan och är beroende av distributörer och leverantörer. För distributören har det varit stora volymer och de har haft svårt att hinna packa i tid. Sedan har det varit ansträngt i transportleden när man ska frakta med lastbil. De säger själva att de skulle behöva ha fler chaufförer och fler lastbilar.

Han påpekar att problemet inte bara påverkar Systembolaget utan även livsmedelskedjor som använder sig av samma distributör.

– Så även för matvaruhandeln kan det se tufft ut på vissa håll med att de inte fått sina varor. Det är stora ordervolymer som ska hanteras nu under sommaren. Det är utmaningen.

Under andra kvartalet ökade Systembolagets försäljning i Kalmar län med 4,5 procent i jämförelse med samma period i fjol. Mest ökade försäljningen av cider och blanddrycker, följt av alkoholfria alternativ. Totaltsätt såldes mest öl.

– Det går i nuläget inte att säga vilka varor som det kan bli brist på, menar Anders Porelius.

Hyllorna på systembolaget kan komma att stå tomma delar av sommaren.
Hyllorna på systembolaget kan komma att stå tomma delar av sommaren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!