Två positiva coronanyheter från veckan som gick

Hårdare restriktioner. En smittspridning som ligger i Europatoppen. Smittoläget i Kalmar län har sett mörkt ut den här veckan. Vi har ändå lyckats hitta två positiva nyheter.

Trycket på länets sjukhus har minskat något under veckan som gått. Däremot ligger smittotalen fortfarande högt.

Trycket på länets sjukhus har minskat något under veckan som gått. Däremot ligger smittotalen fortfarande högt.

Foto: SOFIA NAHRINGBAUER

Kalmar län2021-05-02 20:07

Från att ha varit en region som klarat sig jämförelsevis bra under hela pandemin så hamnade Kalmar län i strålkastarljuset under veckan som gick. Länet hamnade på tredje plats när det gäller aktuell smittspridning bland Europas regioner, enligt en sammanställning som tidningen The Economist gjort.

I måndags kom ytterligare regionala restriktioner för att begränsa smittspridningen i länet.

Men allt är inte svart visar det sig när vi sammanställer uppgifter från regionens dagliga statistik från den gångna veckan:

* En vecka utan nya dödsfall. Förra söndagen rapporterades två döda. Därefter inga nya dödsfall på hela veckan. Antalet personer som dött av covid på länets sjukhus hittills under pandemin uppgår till 133.

* Trycket har lättat något på sjukhuset. Förra lördagen fick tolv personer intensivvård för covid i regionen. Under veckan sjönk det successivt till hälften, sex vårdade, på lördagen. I dag söndag steg dock siffran till sju. Även det totala antalet inskrivna för covidvård på sjukhusen har minskat under veckan, från 57 i måndags till 41 i dag.

Betyder det att faran är över? Nej, smittspridningssiffrorna pekar inte ner på samma sätt. Under veckan som gått har antalet nya fall varierat kraftigt från dag till dag för länet och för Västerviks kommun. Länet har haft som minst 54 nya fall i tisdags, och som mest 225 nya fall bara två dagar senare. Västervik hade som minst fem nya fall i onsdags, för att dagen efter ha 30 nya fall. Under resten av veckan har kommunen pendlat mellan tio och 20 nya fall per dag.

Vimmerby har som regel legat på runt tio nya fall per dag, med några enstaka avvikelser. Hultsfred hade få fall i början av veckan, men har sedan dess pendlat mellan fyra och sju nya fall per dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!