Vaccin till ungdomar i startgropen – svagt intresse

Från den 9 augusti kommer ungdomar i åldern 16–17 år att erbjudas vaccin. Men intresset från yngre har hittills varit lågt.

Marie Ragnarsson hoppas på att kunna locka ungdomar till vaccinering med information. Från vecka 32 kan de födda 2005 eller tidigare erbjudas vaccination mot covid-19.

Marie Ragnarsson hoppas på att kunna locka ungdomar till vaccinering med information. Från vecka 32 kan de födda 2005 eller tidigare erbjudas vaccination mot covid-19.

Foto: Josefine Antonsson/Pressbild

Vimmerby2021-07-15 16:00

Marie Ragnarsson är vaccinsamordnare på Region Kalmar län. 

– Vi ser att det dippar när det kommer till de yngre åldersgrupperna och har inte märkt av något större intresse från ungdomar. Det är några enstaka frågeställningar på sociala medier men inte alls så högt tryck som i de äldre åldersgrupperna.

I åldersgrupp 18-29 år har 46 procent i Vimmerby tagit minst en dos vaccin mot covid-19 eller bokat in sig för att göra det. I hela Kalmar län är siffran 53 procent. Av samtliga som fått möjlighet att vaccinera sig har 74 procent i Vimmerby och 78 procent i Kalmar län valt att göra det. 

– I de yngre åldersgrupperna jobbar vi lite emot det fina vädret, sommar och semester. Vi har också låg smittspridning nu så jag tror att man fokuserar på annat. Men det är fortsatt jätteviktigt att man vaccinerar sig för det kommer att komma en höst då vi är mera inomhus.

Marie Ragnarsson berättar att beredskapen för att kunna vaccinera unga är på plats men att det är vissa saker som skiljer sig. 

– Det kommer att skickas ut brev där det står varför det är viktigt att vaccinera sig. Även om de inte är i riskgrupp finns det ändå ett värde i att inte bli sjuk, för egen del och andras. Många umgås dessutom tätt i skolan och på fritiden. En skillnad från tidigare är att det kommer finnas en samtyckesblankett som föräldrarna måste skriva på eftersom de är under 18. 

Däremot så kommer det fortsatt vara begränsat med tider för vaccination på Hälsocentralen i Vimmerby. 

– Vi har förlagt fokus på vaccinationscentralerna för att kunna klara av att vaccinera i ett högt tempo även under sommaren. Lokalerna är större och bemanningen högre. Vi ser gärna att man kanske passar på i Västervik eller Kalmar om man ändå ska bada vid havet någon dag. Vimmerby vaccinerar utifrån deras möjlighet nu under sommaren men till hösten så kommer det finnas tider i större utsträckning än vad det gör nu.

Att det rapporterats om att flertalet unga vuxna svimmat vid vaccineringen är hon inte förvånad över.

– Det är rätt normalt när man är ung, gänglig i kroppen och spänd inför vaccineringen. Det känner vi igen från när personer ska ut och resa. Nu när vi samlar ihop så många samtidigt så syns det kanske mer. Men det har inget med vaccinet att göra. Visst finns det personer som fått biverkningar av vaccinet men vårdgivaren rapporterar dessa till Läkemedelsverket så själv har jag inga detaljer. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!