Vackrare Vimmerby – vision i kras?

"Inte ett spadtag i rätt riktning för att göra verklighet av den stora visionen om ett Vackrare Vimmerby", menar debattören, som åtminstone hoppas på trä istället för betong när det byggs nytt i centrum.

Kommunens politiker och ledande tjänstemän borde visa intresse när engagerade medborgare med kunskap i arkitektur erbjuder sig att ställa upp för att göra vår stad mer attraktiv, menar debattören.

Kommunens politiker och ledande tjänstemän borde visa intresse när engagerade medborgare med kunskap i arkitektur erbjuder sig att ställa upp för att göra vår stad mer attraktiv, menar debattören.

Foto: Vimmerby Tidning Arkiv/Carlström Projekt AB

Debatt2021-04-28 12:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Är det något som våra politiker är i trängande behov av så är det kvalificerade råd och hjälp att utforma ett Vackrare Vimmerby. Det är hög tid att göra verklighet av den stora vision som presenterades för några år sedan.

Men inte ett enda spadtag har tagits i rätt riktning. Det enda positiva som hänt åt det hållet är det privata initiativet Galleri Bälter på Storgatan. Ett välkommet vattenhål i den på attraktiv stadsmiljö och god arkitektur torrlagda staden Vimmerby.

Kommunpolitiker väljs ju inte i första hand för att de råkar ha god kompetens i arkitektur, estetik, stadsplanering eller känsla för konstnärlig utformning. Inte heller vår kommuns ledande tjänstemän har troligen fått sina befattningar på grund av särskild fallenhet för god arkitektur eller estetik. Deras kompetens ligger, precis som den ska, inom helt andra områden. Därför är det näst intill oförskämt att tacka nej när engagerade medborgare med kunskap och intresse för arkitektur och stadsplanering erbjuder sig att ställa upp för att göra vår stad mer attraktiv.

Nyligen genomförda byggnationer i centrala sta’n gör att man bävar inför planerna på nya hus på Kiosktomten och Tandläkartomten. Troligen har vi anskrämliga betongkolosser att vänta, som inte bara fördärvar stadsmiljön utan dessutom bidrar till försurning och miljöförstöring. Se åtminstone till att betong byts ut mot trä – därigenom gör ni både närmiljö och naturen en ovärderlig tjänst och ni kommer att gå till historien som politikerna som vågade satsa på hållbart byggande och modern arkitektur. Och var skulle trähus, i anpassad och modern arkitektur, passa bättre än i träriket Småland? 

Bästa politiker, när ni nu slängt iden om ett Skönhetsråd i papperskorgen, så gör åtminstone Bevara Vimmerby till en remissinstans i större stadsplaneärenden. Ta vara på medborgarnas engagemang – det brukar löna sig när det blir val.