Vårtecken i Vimmerby: Kalvar, lamm och vårfåglar

Den meteorologiska våren är här och allt fler vårtecken börjar visa sig runtom i trakten. Hos lantbrukaren Johan Linder i Örsåsa har det hunnit komma både lamm och en kalv.

Sex lamm har det kommit hittills hos Johan Linder. Några har blivt flasklamm så det blir mycket arbete med att flaskmata de närmsta två månaderna.

Sex lamm har det kommit hittills hos Johan Linder. Några har blivt flasklamm så det blir mycket arbete med att flaskmata de närmsta två månaderna.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2021-03-01 17:00

I lördags kom så första kalven, ett tydligt vårtecken för de lantbrukare som har dikor som kalvar under en period på våren. Totalt har Johan Linder 35 kor som ska kalva.

undefined
En kvigkalv (kalv av hon-kön) blev den första att födas på gården i år.

– Det brukar bli i slutet av februari och sen blir det en intensiv period i mars.

Det gäller att hålla uppsikt i lagården när det är kalvningsperiod.

– Det är det första man gör på morgonen; går till lagården och tittar till och det sista man gör innan man går och lägger sig. Ser man att det är någon som ska kalva på kvällen så måste man gå upp och se till på natten också, berättar Linder. 

Men första kalvningen har alltså gått bra, det är en rutinerad ko-mamma som har uppsikt över sin kalv som diar flitigt när vi är på besök i lagården. Ett stenkast längre bort finns gårdens 12 tackor som också har kommit igång med lamningen. 

– Det är verkligen ett vårtecken när lammen föds, säger Johan Linder samtidigt som han flaskmatar några av lammen som bara är några dagar gamla. 

undefined
Välling i flaska går hem hos de små lammen.

I takt med att solen blivit starkare har också fågelsången ökat. Pensionären Jan-Ove Svensson i Pelarne, som fågelskådat sedan skolåldern har ännu inte sett så många vårfåglar.

– Tofsvipan har jag sett idag på maderna i Vimmerby, för min del är det den första vårfågeln jag sett i år, säger han. 

Han väntar på att starar, knipor, bofink, bergfink och ormvråk ska dyka upp. Hans favorit bland vårfåglarna är koltrasten - trots att den finns i trakten under hela året. 

– Min favorit är när koltrasten börjar spela. Det är många som har hört den redan. 

När tror du vi får se tranor i våra trakter?

– De står nog och stampar nere i Tyskland nu, men de borde nog komma hitåt snart också. 

På gatukontoret börjar man också få vårkänslor efter vinterns snöröjning. Även om det inte riktigt är dags att börja sopa gatorna rena från grus så är maskinerna förberedda.

– Vi granskar SMHI:s prognoser framåt för att kunna göra rätt bedömning. Det är inte alls omöjligt att vi kommer inom någon vecka börja lite smått med vissa gång- och cykelvägar och torg och lite såna saker, säger Tomas Larsson, driftchef på Vimmerby kommun. 

Utöver sopningen så är andra vårförberedelser igång, bland annat ska man börja med att klippa träd och fixa till skador efter vintern och snöröjningen.

– Det är ett tydligt vårtecken. Sen hoppas vi att det är vår på riktigt, men det är inte lätt att veta. 

Ankorna som är av rasen svensk gul anka, är ute och njuter i vårsolen.
Ankorna som är av rasen svensk gul anka, är ute och njuter i vårsolen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!