Banken har renoverat för 7 miljoner i Österbymo

Kinda Ydre Sparbank väljer att fortsätta satsa på det personliga mötet. I nyrenoverade lokaler öppnar de upp för bokade besök.

Johan Widerström välkomnar kunden Anna-Karin Klenell Hjerm, till det nyrenoverade kontoret i Österbymo.

Johan Widerström välkomnar kunden Anna-Karin Klenell Hjerm, till det nyrenoverade kontoret i Österbymo.

Foto: Stefan Holgersson

Ydre2021-02-16 08:00

Det var ungefär 25 år sedan det senast renoverades på Österbymokontoret där Kinda Ydre Sparbank håller till. Det var dags för en förändring.

Det har blivit en allmän uppfräschning men de har också sett till att förbättra säkerheten. Renoveringen har inneburit en kostnad på cirka 7 miljoner kronor.

De sista möblerna kom på plats denna vecka. Bankfacken finns kvar men uthyrningen ökar inte. 

– Vi har inte tänkt ta bort dem så länge de används, men behovet minskar, säger vd Johan Widerström.

Lokala entreprenörer har anlitats fullt ut från Kinda och Ydre vilket har varit en självklarhet för banken.

– Då vi är en lokal aktör själva så är det definitivt självklart för oss att välja lokala hantverkare, säger Johan Widerström.

Under 2017 och 2018 renoverades Kisakontoret. Näst på tur är Rimforsa där byggplanerna drar igång under året och renoveringen startar 2022. För kontoret i Horn finns det ännu inga planer.

I och med satsningen på en uppfräschning går de lite emot den ökade trenden att centralisera och stänga bankkontor på mindre orter.

– Det personliga mötet tror jag väldigt starkt på. Att ha neutrala besöksrum utan personliga fotografier på väggarna, så vi kan ha full fokus på kunden. Och även kombinera det med digitala möten, säger Johan Widerström.

Under senare år har öppettiderna för spontanbesök minskat drastiskt. I Österbymo är det tre timmar öppet på måndagar. Behöver kunderna komma andra tider sker det genom förbokning. 

Hur blir det med kontanthanteringen?

– Kontanthantering har vi fullt ut på Kisakontoret men det har vi valt att minska på ordentligt. Vi är barn av vår tid och kontanterna minskar med 15 till 20 procent varje år. För spontana kontantärenden får man bege sig till Kisa, men förbokade ärenden kan vi ta hand om på de andra kontoren.

Någon nyinvigning av lokalerna är inte aktuell under pandemin.

– Nej, det blir inget jippo. Det är inget tillfälle för tårta, vilket jag tror att alla förstår.

Planen är att kontoren ska likna varandra och ge en igenkänning oavsett om man besöker Kisa, Österbymo eller Rimforsa. Färgsättning och möbler ska följas åt och vara välkomnande och moderna mötesplatser.

– Det finns en tradition att vi är på de här orterna, det är en del av vår själ. Därför känns det extra roligt med satsningen, säger Johan Widerström.

Kunden Anna-Karin Klenell Hjerm i de nyrenoverade lokalerna. Hon hoppas att detta är ett tecken på att bankkontoret kan bli kvar på sikt.
Kunden Anna-Karin Klenell Hjerm i de nyrenoverade lokalerna. Hon hoppas att detta är ett tecken på att bankkontoret kan bli kvar på sikt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!